Ortaçağ Mirası Kaleye Gözlem Merdiveni

Kopenhag merkezli firma MAP Architects tarafından 700 yıllık Ortaçağ kalıntısı içine yerleştirilen gözlem merdiveni ile yapı, asırlar sonra ilk kez halka açık hale getirildi.

Danimarka’nın Aarhus kentine 20 kilometre uzaklıktaki Doğu Jutland’daki tarihi bir kalıntı olan Kalø Kalesi, tamamiyle yeni bir mekansal deneyim sunan müdahale ile ziyaretçilerin erişimine açıldı.

Tasarım ile ziyaretçilerin, yapının arkeolojik katmanlarını hissetmeleri ve çevredeki peyzaj manzarasını görmeleri de sağlanmış.

Ulusal ölçekte önemli bir turistik çekim merkezi olarak kabul edilen ve asırlardır boş kalan Kalø Kalesi, tuğladan yapılmış üç katlı bir kale. Yalnızca yapı içinden görülebilen zikzak şeklindeki merdiven ziyaretçileri, geniş manzaranın görülebileceği mevcut açıklıklara çıkarıyor.

Ofis, alanın arkeolojik olduğu göz önüne alındığında, mevcut birkaç bağlantı noktası ile yapıyı desteklemenin önemli bir zorluk olduğunu, ve merdivenin en az detaya sahip olduğu halde kübik boşluk içinde karmaşık bir alan yarattığını ifade ediyor.

Hata payının en aza indirilmesi için 3D tarayıcı kullanarak dijital tarama yapan ofis çalışmalarını: “İniş eğiminin, basamak ve yükselme oranlarının sürekli kaymasıyla, yükseklik değişiklikleri olmaksızın aralıksız bir küpeşte tasarımı elde edildi ve bu, biçimsel ve görsel karışıklığı büyük ölçüde azalttı.” şeklinde ifade ediyor.

Merdiven, bir çelik çerçeveli strüktürle temellenmiş. Ahşap kaplı yapı boya ihtiyacı olmaksızın 60 yıla kadar dayanıklılığı korumak için ısı işlemine tabi tutulmuş. Metal basamaklar ve küpeşte sahil bölgesinin sert hava koşullarına karşı korunma sağlamak için mat siyah renkle boyanmış. Anıtın zarar görmesini en aza indirmek için ise müdahale sadece dört önemli noktaya uygulanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın