“ORIS Günleri Ankara 2012″ Gerçekleştirildi

Hırvat Mimarlık ve Kültür dergisi ORIS ve Arhitekst Firması öncülüğünde düzenlenen “Oris Günleri” adlı etkinliğin 12.sine bu yıl TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Bölümü ev sahipliği yaptı.

21 Mayıs 2012 tarihinde, TOBB ETÜ Sosyal Tesislerinde gerçekleşen Oris Günleri Ankara 2012’ye dört farklı ülkeden yedi mimar katıldı.

Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic’in de açılışına katıldığı etkinlik, ORIS dergisi yöneticisi Andrija Rusan’ın ORIS günlerinin 12 yıla dayanan geçmişi hakkında verdiği konuşma ile başladı. Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Idis Turato, günümüzde mimarların rolünün nasıl bir hale dönüştüğü ile başlayan sunumunu ortağı Sasa Randic ile beraber gerçekleştirdikleri projelerini aktararak tamamladı. Kerem Yazgan “Tasarım Eyleminin Tasarımı” başlıklı konuşmasına mimari tasarım sürecinin sistematiklerinin oluşturulması ile ilgili araştırmalarını aktararak başladı ve bu anlayışını kendi mimari tasarım projeler ile birleştirerek dinleyicilerle paylaştı. Toma Plejic konuşmasında, Lea Pelivan ile beraber kurdukları Studio Up ofisinde gerçekleştirdikleri projelerini ve kendisinin de içinde olduğu 17 Hırvat Mimar tarafından 2010 yılı Venedik Mimarlık Bienali için tasarlanan Hırvat Pavyonunu anlattı.

Öğleden sonraki sunumlardan ilkini yapan Pritzker ödüllü Glenn Murcutt günümüz sürdürülebilirlik anlayışı üzerine eleştirilerini belirtirken, kendi tanımladığı “duyarlılık” anlayışı ile geleneksel Avustralya mimarlığının sentezi ile belirginleşen mimari projelerinden örnekler verdi. Brigitte Weber son yıllarda gerçekleştirdiği projelerini anlatarak, özellikle işveren mimar ilişkileri üzerine görüşlerini dinleyici ile paylaştı. Francisco Mangado mimarlık pratiğinin nasıl olması gerektiğine dair fikirlerini aktardığı konuşmasına, kendi projelerinden örneklerle devam etti. Son konuşmayı gerçekleştiren Ağa Han ödüllü Han Tümertekin ise kendi mimari proje tasarım sürecinin nasıl şekillendiğine dair detaylı bir çerçeve oluştuğu sunumunda son birkaç yıl içersinde özellikle Galata Bölgesi’nde yer alan tarihi yapılarda yaptığı projeleri aktardı.

Etkinlik çerçevesinde düzenlenen “Modernizmin Sürekliği: Modernizmden 2010’a Hırvat Mimarlığından Kesitler” başlıklı serginin açılışı ile sonlanan etkinliğin bir sonraki ayağı ise Ekim 2012’de Zagreb’te gerçekleşecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın