Origami Katları Ardına Gizlenmiş Ev

AGi Architects tarafından Kuveyt'te tasarlanan konut, origami sanatından esinlenilerek tasarlanan taş kaplı cephesi ile dikkat çekiyor.

Abdullah Al Salem bölgesindeki ev, köşe parselde bulunmasından ötürü mahallenin dikkat çeken noktalarından birinde yer alıyor. Origami sanatını andıran sıra dışı formu ise bu yapıyı mahallenin ikonik öğelerinden biri haline getiriyor.

Mahremiyet endişesini dile getirirken bir yandan da diğer binaların yanında dikkat çeken bir ev isteyen işverenin bu talepleri, evin dış formunu belirleyen ana faktörler oldu. Betonarme duvarlar taş panellerle kaplanarak, dış cephede monolitik bir görünüm elde edildi. Yapının dış kabuğunda origami katlarından ilham alındı. Katlı bir görüntü sunan açılı duvarların sınırladığı avlu; bütün bu katların açılım noktasında, yapının merkezinde yer alıyor. Bunun yanı sıra doğrudan gelen güneş ışığının kırılımını sağlayarak serin bir ortam yaratmak amacı ile cephede açılı açıklıklar yaratıldı.

Caddeye bakan köşede konumlandırılan ana giriş kapısı, oturma odası ve yemek odasına açılıyor ve bu birimler, havuzun bulunduğu avlu ile doğrudan bağlantı kuruyor.

Geleneksel İslami mimariye benzer şekilde koridor kullanımından kaçınıldı. Bunun yerine ev, gün boyunca ortaya çıkan çeşitli faaliyetler ile şekillenen bir bütün olarak ele alındı.

Konut içindeki birimlerin yerel standartlara kıyasla daha küçük olmasına rağmen kat planında tasarlanan kullanıcı sirkülasyonu ile birimler arasında esnek, ancak sürekliliği sağlanmış bir bağlantı yaratıldı.

Sürgülü cam kapılar, yaşam alanları ile havuzun bulunduğu avluyu birbirine bağlarken, iç mekana yeterli miktarda gün ışığının girmesini sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın