Orhangazi Kültür Merkezi Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adapazarı Belediyesince kent merkezinde inşa edilen Orhangazi Kültür Merkezi'nin açılışına katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, Sakarya’nın geçmiş yıllarda yanlış ve özensiz yerleşimin bedellerini ödediğini ifade eden Günay, Adapazarı’nın 1999 yılındaki depremde yaşadığı acıları bildiğini, geçmişten ders aldıklarını belirtti.

Türkiye’nin bilim, sanayi, ekonomi, tarım, ticaret, kültür, turizm açısından ve her bakımdan geliştiğini ve dünyanın 16. büyük ekonomisi haline geldiğini belirten Günay, birkaç yıldır Avrupa’nın ciddi biçimde ekonomik kriz yaşadığına dikkati çekerek, dünyada en hızla gelişen ülkenin büyüme hızını aşmış bulunan, Avrupa’nın hemen yanı başında, her bakımdan standartları yükselten bir ülkenin mensubu, yöneticisi ve yurttaşı olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi. Türkiye’nin gelişen ekonomisinin sağladığı olanakların insanların yaşamına yansıması gerektiğini kaydeden Günay, halkın hayat standardının yukarı çekilmesi için uğraş verdiklerini söyledi.

Kültürün sahne sanatlarından ibaret olmadığını, yaşama standartlarının adı olduğunu ifade eden Günay, ülke çapındaki kültür merkezlerinin gelişimi için çaba harcadıklarını anlattı. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, insanların tiyatro izlemek, söyleşi dinlemek, bir şairi, yazarı ve edebiyatçıyı tanımak gibi, hakları bulunduğuna dikkati çeken Günay, 9 yıl içinde 25 olan Devlet Tiyatrosu sayısının 60’a çıkarılacağını belirtti.

Geçmiş yıllarda toplumun kategorize edildiğini savunan Günay, çeşitli ayrımcılıklar üzerinden siyaset yapılmaya çalışıldığını öne sürdü. Türkiye’nin hiçbir coğrafyasını, hiçbir coğrafyanın hiçbir insanını ötekinden ayırmadıklarını ifade eden Günay, “Sanatın farklı disiplinleriyle insanımızın, gençlerimizin tanışması gerekiyor, tiyatroda, konserde, sanatta, hangi güzel sanatlar alanı varsa hepsi Türkiye’nin her tarafına gidecek” şeklinde konuştu.

”Halkımızın içindeki herhangi bir zenginliği, herhangi bir kültür farkını katiyen istismar etmeden, ‘hepsi birdir, hepsi bizimdir’ sayarak, Türkiye’nin geleceğini barış, kardeşlik içinde kurmaya çalışıyoruz” ifadesini kullanan Günay, Adalet ve Kalkınma Partisinin bakışının eşitlik, barış, adalet ve kardeşlik üzerine olduğunu ve bunun için de halktan karşılığını aldıklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan bütün tarihi eserlere sahip çıktıklarını anlatan Günay, ”Medreseye de manastıra da camiye de kiliseye de Roma tapınağına da Sinan’ın yaptığı camiye de sahip çıkıyoruz” dedi.

Hacı Bayram-ı Veli’nin Ankara’da yaptırdığı caminin saçağını yanı başında bulunan Augustus Tapınağı’nın duvarına mühürlediğini ifade eden Günay, şunları kaydetti:

“Bu vatanı vatan yapanlar bize, geçmiş değerlere, bu toprakların bütün kıymetlerine böyle değer vermişler. O zaman biz onların devamıysak, bir tek taşı Anadolu’da ziyan etmeyeceğiz. Onun için yıkılmaz binalar ve köprüler yapmaya çalışırken, geçmişten kalan ne varsa onu da korumaya çalışıyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın