Organik, Kusurlu, Yerel: Casa Calixto

İspanyol GRX Arquitectos’un tasarladığı Casa Calixto, Granada’nın dışındaki dağlık bir kesimde yer alıyor.

İspanyol GRX Arquitectos tarafından tasarlanan konut projesi, İber Yarımadası’nın güneyinde; La Sagra’nın en yüksek zirvelerinden birinin eteklerinde; Castilla La Mancha, Murcia ve Endülüs arasındaki coğrafi bir kavşakta bulunan Puebla de Don Fabrique’de yer alıyor.

Bu konum, projeyi karasal iklimden çok, Akdeniz iklimine çok daha yakın koşullara maruz bırakıyor.

Köklü geleneklere sahip bir yer olan Puebla de Don Fabrique, günümüzde modernleşme ve kendi kültürüne saygı ikilemi ile karşı karşıya. Bu zıtlaşma sonucunda yeni gelişen alanlar, kasabanın çehresinin dönüşmesinde temel bir rol oynuyor. Bunu bir problem olarak gören GRX Arquitectos Casa Calixto’yu, kasabanın geleneksel dokusuna uyum sağlayan, onu sürekli kılan çağdaş bir yapı olarak tasarlamış.

Basit bir programa sahip konut, kullanılan malzemeyi dışa vuracak şekilde tasarlanmış. Tasarımcılar konutun inşaatında, yerel inşaat dili ile diyalog sunan organik, kusurlu ve el yapımı bir sonuç elde etmek için yerel inşaat şirketleriyle çalışmış. Cephenin kaplamasında çakıl yapımında kullanılan, yerel bir ocaktan elde edilen taş seçilmiş.

Casa Calixto’nun mekan organizasyonunda, manzara ile bağlantıyı vurgulayan basit bir programdan yararlanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın