OPTİMUM’a piyango

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bölgedeki uçuş yüksekliklerini değiştirince kaçak kat nedeniyle mühürlenen Optimum Eğlence Merkezi'ne 45 metrelik yükseklik izni çıktı.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Adnan Menderes Havalimanı uçuş yüksekliklerini değiştirince, Gaziemir Bölgesi’nde imar planlamaları da değişti. Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) yayınladığı Annex-14 dokümanı ve teknik çalışmalar kapsamında havaalanı ve çevresindeki yapılaşma şekillerini belirledi. Gaziemir’de bazı binalar için tehlike çanları çalmaya başlarken bazı bölgeler için sınır yükseltildi.

Düğmeye basıldı

İnternet haber sitesi olan Ege’de Son Söz’ün haberine göre, Büyükşehir Belediyesi ve Gaziemir Belediyesi’ni devreden çıkartan yeni planlama gereği, bundan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği kriterler dışında çivi bile çakılmayacak. Karar Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin imzasıyla belediyeye bildirildi. Belediye ise Havaalanı Mania Planları’nı revize etmek için düğmeye bastı. Önümüzdeki ay meclise getirilecek yeni plan yapılaşmanın durumunu belirleyecek.

45 metreye kadar izin

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yeni gönderdiği Mania Planları, ilçenin tartışmalı projeleri arasında yer alan Rönesans İnşaat’a ait 200 milyon dolarlık Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi’ne piyango gibi vurdu. Sınır olan 9 metre 80 santimlik yüksekliği geçtiği ve kaçak kat çıktığı gerekçesiyle inşaatı mühürlenen ve 200 bin TL ceza kesilen alışveriş merkezinin bulunduğu yerdeki yükseklik 45 metreye kadar çıktı. Yıkım kararının uygulamaya konulacakken, yeni Mania Planları, alışveriş merkezinin işine yaradı.

Başkan Şenol: Eski binaları yıkmayın

Karar değişikliğinden Gaziemir’in tamamının etkilendiğini ifade eden Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, birçok mahallede bina yapımına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Yükseklik sınırlaması getirilen yerlerde 7-8 katlı binaların bulunduğunu anlatan Şenol, “Yükseklik sınırlaması getirilen alanlarda daha önce yapılan binaları yıkamayız. Ancak vatandaşlarımızın eski binaları yıkmamaları gerekiyor. Yoksa yenisi için ruhsat almaları çok zor” dedi.

Bölgelere göre farklı yapı izni

* Gaziemir’in en işlek caddelerinden biri olan Akçay Caddesi üzerinde bulunan binalar için verilen 9 metrelik yükseklik daha da arttı. Artış uçağın kalkışından itibaren Karabağlar İlçesi’ne doğru arttırıldı.

* Havaalanın merkez alındığı yerden başlayan yükseklik sınırlaması Kuzey yönü olan Aktepe, Emrez ve ESBAŞ bölgesine doğru düşürüldü.

* Daha önce bulunan maksimum 15 metre olan yükseklik 45 metreye kadar çıkartıldı. Dokuz Eylül Mahallesi, Aktepe, Emrez, ESBAŞ, Serbest Bölge ve yeni fuar alanının bulunduğu bölgelerdeki sınırlamalar neredeyse ortadan kaldırıldı.

* Uçakların bulunduğu bekleme yeri merkez alınırken 4 ve 6 kilometrelik bir yarıçap belirlendi. Buna göre havaalanına 4 kilometreden az uzakta bulunan mahallelerdeki yüksek katlı yapılar tehlikeye girdi. 6 kilometrelik daire içinde kalan Sevgi, Yeşil, Sarnıç, Hürriyet, Adalet, Gazikent, Atıfbey, Atatürk, Fatih ve Menderes mahallelerinde yüksek katlı binalar için sınırlama getirildi. Bu mahallelerdeki yükseklik sınırlaması 6 metre olarak belirlendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın