Opera Projesi İptal mi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mavişehir Opera Binası'yla ilgili, ihale şartnamesindeki yeterlilik şartı nedeniyle tartışma konusu olan projeyi eleştiren AK Parti Grubu, "Opera binası projesi iptal mi oldu?" sorusunu gündeme taşıdı.

Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mart ayı ikinci meclis toplantısı opera tartışmalarına sahne oldu.

AK PARTİ’DEN OPERA TEPKİSİ

Oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, cumhuriyet tarihinde ilk olacak opera binası projesini gündeme getirdi. Mavişehir’de kurulacak yeni opera binası için Aralık ayında yapılan ihalenin iptal edildiğini hatırlatan AK Parti’li Doğan yaptığı konuşmada projenin akıbetini sordu ve “Proje daha başlamadan başarısızlıkla sonuçlandı. 15 Aralık 2016 tarihinde yapım ihalesine çıkılan opera projesine 5 firma katılırken, belediyemiz ne yazık ki tekliflerden teklif beğenmemiş ve 26 Ocak 2017’de ihaleyi tek taraflı olarak iptal ettiğini açıklamıştır. Türkiye tarihinde opera sanatına özel ilk yapı olacağı duyurulan ve övgüyle bahsettiğiniz bu proje için Ocak’ta yapılan resmi açıklamada Şubat ayında yeni ihale yapılacağı açıklansa da halen bir gelişme kaydedilememiştir. Demek ki vaatler yine havada kalmıştır” diye konuştu.

PROJEDEN VAZ MI GEÇTİNİZ?

Opera projesinin iptal gerekçelerini soran ve metro, Mithatpaşa Altgeçidi, elektrikli otobüs alımı, elektronik ücret toplama sistemi gibi yatırımlarda yaşanan ihale krizleri ile iptalleri hatırlatan AK Parti Grup Başkanvekili Doğan, “Projesini bile on yılda hazırladığınız, bir türlü hayata geçirilemeyen bu projeden acaba ümidi kestiniz mi? Gelinen noktayı gördüğümüzde sormadan edemeyeceğiz, acaba bu projeden vaz mı geçtiniz? Opera Binası Projesi iptal mi edildi? Bu yatırımı vaat ettiğiniz gibi üç yılda bitirebileceğinize gerçekten inanıyor musunuz? Neredeyse 11 yıldır çivi dahi çakılamayan opera binasındaki bu süreç bizlere ister istemez elektrikli otobüs alım ihalesi, elektronik ücret toplama sistemi, Mithatpaşa’daki altgeçit yapımı, geçmişteki metro inşaatı gibi projelerde yaşananları hatırlatmaktadır” dedi.

NASREDDİN HOCA FIKRALARINA DÖNMESİN!

İhalede istenen yeterlilik şartı nedeniyle iptal kararı alındığını da hatırlatan Doğan sözlerini şöyle tamamladı: “Aynı filmi elektrikli otobüslerin alım sürecinde de görmüştük. Onca eleştirimize kulaklarınızı tıkadınız ama sonra gelen onca iptal kararının ardından gidip yerli sanayi ürünü otobüsleri satın aldınız. Peki hatalarınızdan ders aldınız mı? Ne yazık ki hayır… Bu gidişle daha çok ihaleye çıkarsınız, daha çok iptal haberi gelir… Gelin hatalarınızdan vazgeçin, artık İzmir’in vaktini çalmayın. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi bu yıl 756 milyon lira açık vermektedir. Gerçekleştirilecek yatırımlar için 400 milyon lira borç alınması planlanıyor. Kentimizin altyapı, trafik, otopark, imar gibi onca sıkıntısı varken, 2017 bütçesinde 400 milyon lira ayrılması öngörülen bu projeye ise aradan geçen onca yıla karşın bir türlü başlanamaması bizlere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geldiği durumu gösterir hale gelmiştir. Her ihaleye ya tutarsa diyerek tekrar tekrar çıkan, tramvayda inşaat başladıktan sonra projeyi revize edip 8 kez güzergah değiştiren, elektronik ulaşım kartları hizmeti için 9, Mithatpaşa’daki altgeçit projesi için 2, elektrikli otobüsler için de 3 kere şansını deneyen Büyükşehir Belediyesi aynı yanlışları umarız bu sefer tekrarlamaz. Umuyoruz Avrupa’ya örnek ve ilk Opera Binası yapacağız derken bu proje de başarısızlık abidesine dönmez ve yeni bir kaza ile karşılaşmayız. Mavişehir Operası’nın da diğer projeleriniz gibi Nasreddin Hoca fıkralarına dönmesini istemiyoruz.”

İPTAL EDİLEN İHALEDE 5 TEKLİF GELMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli projeleri arasında yer alan “Türkiye’nin opera sanatına özel ilk binası” için 15 Aralık 2016’da çıkılan yapım ihalesi, gelen 5 teklif arasında geçerli teklif bulunmaması nedeniyle tekrarlanacak. İhale komisyonunun yaptığı incelemelerin ardından alınan karar doğrultusunda, Şubat ayında yeni ihale yapılacağı duyurulmuştu. İki aşamalı olarak gerçekleşen yapım ihalesinin ilk oturumunda İhaleye katılan Doğuş İnşaat ve Odak İnşaat İş Ortaklığı 385 milyon TL, Ermit Mühendislik ve Taca İnşaat İş Ortaklığı 328 milyon 800 bin TL, Çağdan Mühendislik Waagner-Bıro Austria Stage Systems AG Konsorsiyumu 379 milyon TL, TBM-Altındağ-İntim Yapı İş Ortaklığı 319 milyon 480 bin TL, KMB Metro İnşaat ve NAS İnşaat İş Ortaklığı 314 milyon 747 bin TL tutarında teklif sunmuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın