Opera Hapishanesi İçin Mobilya Tasarımları

Nisan ayında Milano Tasarım Haftası'nda sergilenen mobilyalar, İtalya'daki Opera Hapishanesi için Daniele Fiori Partners tarafından tasarlandı.

Sırtında kısa bir masası olan sandalye tasarımı

Opera Hapishanesi’nin yönetimi, zorlu ve kısıtlı koşullarda bu projeye başlayan ekipten, hücrenin mobilyalarını yenilemek ve bu umutsuz izole edilmiş hücreyi muhtemel bir değişim ve çok fonksiyonlu bir alana dönüştürmek için bir tasarım istedi. Stanze Sospese projesi, bir dönem bekleme alanı olarak kullanılan bu hücrelerin, mahkumların iyileşme, çalışma, sosyal beceriler geliştirme gibi yaşantılarına katkı sağlamasını hedefledi.

Doğru bir tasarımla, bu alana değer katılabileceğine inanılarak, kullanımının rasyonelleştirilmesine, farklı aktivitelere teşvik etmesine ve mahkumun yeniden hayata tutunmasına yönelik çalışıldı. Daha esnek ve demokratik bir hücre sağlamak; okuma, zeka oyunu, spor yapma gibi faaliyetleri artırmak için ana mobilyalara odaklanıldı. Bu mobilyalar kişiselleştirilebilir şekilde tasarlandı, böylece mahkumların kendi ihtiyaçlarına yönelik kullanım alanları yaratabilmesi amaçlandı.


Hücrenin eski hali


Hücre için önerilen mobilyalar ve yerleşim

Proje kapsamında çok amaçlı uzun bir raf, çok fonksiyonlu raf ünitesi, alandan tasarruf eden masa, çok fonksiyonlu sandalye ve ranza yatak tasarlandı.Çok amaçlı uzun rafa; geometrik boşluk ve çıkıntıları sayesinde ihtiyaca göre bir çok eşya asılabiliyor. Çok fonksiyonlu raf ünitesi ise yatay ve dikey şekillerde kullanım için uzun rafa adapte olabiliyor. Hücre içinde kullanılan masa istendiği zaman dikey şekilde kaldırılarak rafa ya da duvara yaslayıp yaşam alanını genişletebiliyor. Bunların yanı sıra kişisel alan ve zaman darlığı yaşayan ve sosyalleşmekte güçlük çeken mahkumlar için bu iki ihtiyaca yönelik bir sandalye tasarlandı. Sırtında kısa bir masası olan bu sandalyeye ters oturduğunuzda kendi küçük masanızı elde etmiş oluyorsunuz, dilerseniz iki adet sandalyeyi sırt sırta koyup ters oturduğunuzda beraber yemek yemek, dama/satranç/kağıt oynamak gibi bir çok aktiviteyi sandalyeyi hücrenizden koridora çıkartıp da gerçekleştirebiliyorsunuz. Son olarak içinde çokça raf ve dolap barındıran bir ranza tasarlandı, alt ve üst yatakların boylam hizaları kaydırılarak elde edilen alanların bir tarafı eşya alanı diğer alan ise aşağıdaki yatağın baş bölümünü açıklığa kavuşturularak daha esnek ve rahat bir kullanım sağlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın