OpenAI’nin Yeni 3D Model Aracı Shap-E ile Metinden 3D Baskı Yakında Gerçek Olabilir

ChatGPT ve metinden görüntüye aracı DALL-E gibi yapay zeka uygulamalarının arkasındaki şirket olan OpenAI, kullanıcıların metin veya görüntülerden 3D nesneler oluşturmasına olanak tanıyan yeni bir model sunuyor.

Shap-E olarak adlandırılan ve GitHub’da ücretsiz olarak sunulan araç, Microsoft Paint 3D’de açılabilen ve 3D yazıcılarda kullanılmak üzere STL dosyalarına dönüştürülebilen 3D nesneler üretiyor.

ChatGPT ve DALL-E’nin aksine, Shap-E çevrimiçi bir uygulama üzerinden çalışmıyor ve bunun yerine lokal kullanım için bir bilgisayara indiriliyor. Araç üç modda çalışmakta: model oluşturmak için metin komutlarını kullanan “metinden 3D’ye” modu, 2D görüntüyü 3D nesneye dönüştüren “görüntüden 3D’ye” modu ve mevcut bir 3D modeli alıp başka bir modele dönüştüren “kodlama-modeli”.

OpenAI tarafından sistemin duyurulduğu makaleye göre, Shap-E hem dokulu kafesler (renkli dokularla kaplanmış çokgenlerden oluşan 3D nesneler) hem de genellikle “NeRF”ler olarak adlandırılan nöral parlaklık alanları (yapay zeka tarafından kısmi 2D görüntü kümelerine dayalı olarak oluşturulan 3D sahneler) üretebiliyor. Shap-E’nin potansiyeline rağmen, kullanıcılar aracın düşük çözünürlüklü ve önemli ayrıntıları eksik nesneler üretmek gibi hala düzeltilmesi gereken kusurlar içerdiğini bildiriyor.

Shap-E, OpenAI’nin sadece nokta bulutu modelleri üretebilen önceki 3D nesne üreticisi Point-E’ye göre bir ilerleme. Popüler yapay zeka haber bülteni The Rundown, Shap-E hakkında “Mevcut durumda, basit niteliklere sahip tek nesne istemleriyle sınırlı, bu da pikselli ve daha pürüzlü çıktılarla sonuçlanıyor” diyor ve ekliyor “Ancak, yapay zekanın şu anki gelişim hızıyla, metinden 3D’ye yazıcılar çok yakında gerçek bir şey haline gelebilir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın