Opak ve Şehirden İzole Ev

BOS Arquitectes studio, yüksek katlı konut bloklarının yer aldığı ve nüfus yoğunluğunun katlanarak arttığı Son Cotoner mahallesinde, iki katlı müstakil bir ev olan Casa Lueri'yi tasarladı.

Ev, İspanya’nın Balear Adaları’nın başkenti olan Palma de Mallorca’da bulunuyor. Bitişik duvarlar arasında kalan ev, kendisini şehrin kaosundan ve gürültüsünden izole etmeye çalışan opak bir görünüme sahip.

Evin planı, güneşin içeri girmesine izin veren avlu etrafında çözülerek mahremiyet ve şehre karşı bir filtre sağlanmış. Şehir ve iç mekan arasındaki bu filtre, eve girmenin bir yolu olarak sokaktan verandaya ve verandadan eve geçişle oluşturulmuş.

Evin iki adet avlusu bulunuyor: evin girişinde yer alan, iki kütleyi birbirine bağlayan ve gün ışığı taşıyan avlu; bitki örtüsü ile kaplı olan ve dinlenme alanı olarak kullanılan avlu.

İki avlu arasında yaşamak projenin temel amacı. Sürgülü pencerelerin tamamen açılması ortak alanı, aynı anda hem içerisi hem de dışarısı olan keyifli bir mekana dönüştürüyor.

Bu kadar opak bir evin içine gün ışığının alınması projedeki bir başka temel amaç. Cephede delik açmak zorunda kalmadan evin tüm odalarına doğal ışığın girmesi mimarlar için bir meydan okuma olmuş.

“Komşu binaların yüksek bölme duvarları olduğu, mahallenin giderek daha fazla bina ve konut yoğunluğu elde etmek için yavaş yavaş dönüştürüldüğü bir bağlamda, tüm bu kaos içinde sığınak olmayı hedefleyen bir ev tasarladık.”

Etiketler

Bir yanıt yazın