OMA’nın New York’taki İlk Yüksek Katlı Projesi: Eagle + West

Office for Metropolitan Architecture (OMA), Brooklyn Greenpoint'te Eagle + West adlı proje kapsamında iki gökdelen tasarladı.  

ABD merkezli mimarlık ve planlama ofisi Beyer Blinder Belle ile işbirliği içinde tasarlanan kuleler, OMA’nın New York’taki ilk yüksek katlı projesi olma özelliği taşıyor.

Brooklyn’in kuzeyindeki post-endüstriyel bir bölgede yapımı devam eden Greenpoint Landing projesinin bir parçası olan Eagle + West, 600.000 metrekarelik alan üzerinde yükseliyor, iki kule ile yedi katlı bir binadan oluşuyor ve toplam 745 konut birimi içeriyor.

İki kule, iç verimliliği en üst düzeye çıkarmak amacıyla genişleyen ve daralan formlarla birbirine yaslanıp uzaklaşan hacimler şeklinde tasarlanmış. Kırk katlı kule, manzarayı en üst düzeye çıkarmak için yükseldikçe genişlerken, otuz katlı kule sahile bakacak şekilde yere doğru genişler formda inşa edilmiş. İki yapının basamaklı tasarımı, arsanın sınırlı alanı ve şehir manzarasını optimize etme arzusu nedeniyle uygulanmış.

121 metre uzunluğundaki kulenin diğer kuleye doğru uzandığı bölümlerde çıkmalar konuşlandırılmış. Çıkmaları sabitlemek için uzun kulenin yapısında eğimli sütunlar kullanılmış.

İki kule, bir açık havuz ve peyzajı tamamlanmış bir park da dahil olmak üzere dış mekan eğlence alanlarının yerleştirildiği merkezi bir boşluk tarafından çevrelenmiş.

31 metre yüksekliğe sahip olan alçak kulede, uzun kulenin çıkmalarını yansıtan suya doğru bakan basamaklı teraslar oluşturulmuş. Bu aynalı ters adım tekniği ile kuleler arasındaki boşluğun 18 metre kadar genişlemesine izin verilmiş.

Yapıyı kaplamak için prekast beton paneller kullanılırken, yedi veya sekiz katı tutan bloklarda görsel farklılaşma ve gölgeleme oluşturmak için her bir panele çeşitli açılarda oluk desenlerine sahip 2.4*2.4 metre boyutlarında pencereler yerleştirilmiş.

Yığılmış hacimlerin her birinin boyutu, çevredeki mahallenin ölçeğini yansıtacak şekilde seçilmiş.

Odak noktaları oluşturmak için girişteki cephe panellerinde daha karmaşık, “balık pulu” deseni verilen toplam 1616 panel kullanılmış. Daha uzun yapıdaki çıkmaların alt tarafları, yapının temizliğini kolaylaştırmak için gömme oluklara sahip alüminyum desenlerle kaplanmış.

İçeride, %30’u uygun fiyatlı birimler de dahil olmak üzere, sitenin üç binasına yayılmış 745 konut birimi tasarlanmış. Olimpik havuz ve spor salonu da dahil olmak üzere pek çok sosyal alan, iki bina arasındaki boşlukta dış avludan geçen ve iki kuleyi birbirine bağlayan, kenarlarında podyumun üzerinde oturan cam köprü hacmin içerisinde konumlandırılmış.

Sosyal alanların iç tasarımı, Los Angeles merkezli tasarım stüdyosu Marmol Radziner tarafından gerçekleştirilmiş.

Kulelerin ortasında, cam köprünün altında, duvarlarında yivli taş ve ahşap bulunan iki kat yüksekliğinde bir lobi alanına yer verilmiş. Küçük kulenin dibinde başka bir lobi daha planlanmış.

Konutların iç mekanları ise Beyer Blinder Belle Architects tarafından tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın