OMA / David Gianotten, Breda’daki Panoptikonu ve Adli Yerleşkeyi Dönüştürecek

OMA/David Gianotten, Breda’nın bir zamanlar kapalı olan Boschpoort Adli Yerleşkesini ve ikonik Koepel Panotikon’unu şehrin uğrak yeri olarak dönüştürecek.

Konutlar, ticari alanlar ve kültürel etkinliklerin bulunduğu Yeni Koepel Bölgesi’nde yeniden tasarlanan anıtlar ve yeni binalar, kamusal etkinlikler için öne çıkan bir yeşil alan oluşturuyor.

İlk olarak 1886 yılında Hollandalı mimar Johan Metzelaar tarafından inşa edilen Breda’daki Koepel Panoptikonu, Hollanda’da Jeremy Bentham tarafından kavramsallaştırılan gözetleme mimarisini özetleyen mevcut üç panoptikondan birisi. İkinci Dünya Savaşı mahkumlarına ev sahipliği yapmış, Breda’nın yakınlarında bulunan 53 metre çapındaki ikonik kubbesiyle panoptikon Boschpoort Adli Yerleşkesi’nin bir parçasıydı. Breda’nın kentsel dokusu 20. yüzyıl boyunca genişledikçe Boschpoort Adli Yerleşkesi 2016 yılında kapatıldığında eski şehir merkezinin bir parçası oldu. Bu senenin başlarında üç hektarlık alan, OMA’nın tasarımına dayalı karma kullanımlı bir bölgenin gerçekleştirilmesi için Being & VDD Project Development tarafından devralındı.

OMA’nın 1980 yılında hazırladığı panoptikonun dönüşümü konusunda hazırladığı çalışmadan bir çizim.

“Koepel Bölgesi Projesi, şehir merkezinde olan kapalı miras yapısının nasıl dönüştürülebileceğini keşfetmek için bir fırsat. Yeniden tasarlanan anıtlar ve binalar yeni programlara ev sahipliği yapıyor ve daha da önemlisi, Breda’nın daha geniş kamusal alanıyla bütünleşmiş yeni açık alanlar yaratıyor.”
David Gianotten

Koepel Panoptikon’u şu anda projenin gelişimi esnasında 380 Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın