Olson Kundig’den İklim Koşullarına Cevap Veren Bir Konut: Bilgola Beach House

Olson Kundig’den İklim Koşullarına Cevap Veren Bir Konut: Bilgola Beach House

Olson Kundig tarafından tasarlanan iki kişilik konut Sydney’in merkezi iş bölgesinin 35 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

Yerleştiği kum tepelerinden okyanusa bakan yapının toplam inşa alanı 873 metrekare. Çift için tasarlanan konutun yanında bir de ziyarete gelecek misafirler için ek bir yapı bulunmakta.

Arazinin bulunduğu bölgedeki yakıcı güneş ışığı, şiddetli rüzgarlar ve su baskını tehlikesi gibi iklimsel veriler tasarımda dikkat edilmesi gereken kriterlere dönüşmüş. Yapı, olası bir su baskınında oluşacak felaketi engellemek adına kum tepelerinin üzerine kazık temellerle yerleştirilmiş. Ayrıca cephedeki açılıp kapanabilen güneş kırıcı elemanlar zorlu hava koşullarında iç mekanda sıcaklığı dengede tutuyor. Mimar Tom Kundig, “Evin sahile bakan cephesinin açılıp kapanabilmesi özelliğiyle yapı Avustalya’nın çeşitli iklimsel koşullarına en iyi şekilde cevap vermeyi amaçlıyor,” diyor.

Palmiyeler ve Norfolk çamlarının içinden geçen araç yolu evin girişine açılıyor. Giriş kapısı evin ana yatak odası ve misafir odalarına çıkan bir merdivenle bağlanıyor. Bu yapı bloklarının beton yüzeyleri bölgedeki kumun rengine işaret ederek konutun doğal çevreyle uyumu sağlanıyor.

Mekanı çevreleyen saydam yüzeyler evin her noktasından okyanusla görsel iletişimi sağlıyor. Yaşam alanına girdiğinizde mekan açık planla çözülmüş bir mutfağa, yemek yeme ve dinlenme mekanına açılmakta. Tabandan tavana cam olan sürgülü kapılar açıldığında iç mekanı düzayak bir biçimde bahçeyle birleştiriyor. Diğer taraftan, içinde havuz da olan bir orta avlu, iç mekanın doğal bir biçimde havalanmasına yardımcı oluyor.

Evin ana kotunda bulunan ayrı bir misafir kanadı 4 yatak odasıyla birlikte bir çalışma odası ve çocuklar için oyun odası barındırıyor. Üst kot ise tamamen çifte ayrılarak, yatak odasıyla birlikte giyinme odası, okuma odası ve bir balkona açılan bir ıslak hacim tasarlanıyor. Okuma odasından erişilen bir köprü mekanı sahile bakan bir terasa bağlıyor.

Evin iç mekanı açık renk ahşap ve koyu gömme mobilyalar ile sade bir renk paletinden meydana geliyor. Dış cephedeki karartılmış metal ve beton yüzeyler yeşil teraslar ve bambu bahçesiyle dengelenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın