Olimpiyat Kenti İstanbul

İlhami Akkum başkanlığındaki panelin katılımcıları Godric Smith, Orhan Gorbon ve Gökhan Avcıoğlu idi.

Panel İlhami Akkum’un Londra Olimpiyatları ve yapılan yatırımlarla ilgili konuşmasıyla başladı. Ardından söz alan Godric Smith Londra’da olimpiyat sürecinde yaşananlardan bahsetti. İstanbul’un “Bridge Together” mitosunun vizyon açısından çok kuvvetli olduğunu söyledi. Olimpiyat çerçevesinde Doğu Londra’daki yenileme çalışmalarından bahsetti. Olimpiyat programı kapsamında gerçekleştirilen tasarımlar ve alan düzenlemelerinden söz etti. Stadların kapasiteleri ve tasarım konseptlerinden bahseden Smith izleyici deneyimleri bağlamında ulaşım, güvenlik çalışmalarına da değindi. Smith aynı zamanda olimpiyatları ilgili tanımı kampanyalarına da konuşmasında yer verdi.

Daha sonra sözü Orhan Gorbon alarak Olimpiyatların neden bu kadar kıymetli olduğundan, konuyla ilgili yatırımların da arttığından bahsetti. Türkiye’nin 25 senedir olimpiyatlara 4 kez aday olup kazanamadığını, 2016’ya aday oluşmadığını aktardı. Neden olimpiyatları istiyoruz ve neden bize vermediler sorularının çok önemli olduğunu vurguladı. Olimpiyatların gayrimenkul ile bağlantısına değinen Gorbon, olimpiyatların spor ve yatırımlarla ilgili olmak üzere iki türlü miras bırakabileceğini de sözlerine ekledi. Gorbon Türkiye’deki spor yapılarının mimarisiyle ilgili özel çalışmaların bulunmadığından da bahsetti. Türkiye’nin olimpiyat adaylığıyla ilgili iki konuya özellikle dikkat etmek gerektiğini, bunların trafik ve insan kaynakları olduğunu sözlerine ekledi.

Gökhan Avcıoğlu ise Türkiye’nin aslında konum olarak bu organizasyona başlangıcından beri ev sahipliği yaptığından bahsederek konuşmasına başladı. İlerleyen zamanlarda olimpiyatlara özgü kentler oluşturulacağını düşündüğünü söyleyen Avcıoğlu, bu tip kentlerin olumsuz yönünün yapay olmak olacağını da sözlerine ekledi. İstanbul’un su kenti olduğunu, projeleri hazırlayan grubun da daha çok su kenarlarına yöneldiğini ve bunların su kenarını yoğun olarak kullanan İstanbul’un gündelik hayatına nasıl etki edeceği hakkında tereddütleri olduğunu söyledi. Avcıoğlu sözlerini İstanbul’un olimpiyatlar konusunda şansının fazla olduğunu düşündüğünü söylemek sonlandırdı.

 

Panelin ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın