okuryazar Serisinin Yeni Konuğu Hasip Pektaş

okuryazar serisi kapsamında, "Ekslibris" kitabıyla Hasip Pektaş'ı konuk ediyoruz

Mimar Mehmet Berksan moderatörlüğünde düzenlenen okuryazar etkinlik serisinin yeni konuğu Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi, Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı ve İstanbul Ekslibris Derneği Kurucu Başkanı Hasip Pektaş olacak. Sohbette, Pektaş’ın kitabı üzerinden ekslibrisin ne olduğu, kültürü, kendisinin bu konuda yaptığı çalışmalar üzerine konuşulacak. Canlı yayın esnasında soru soranlar arasından 5 kişiye Hasip Pektaş imzalı Ekslibris kitabı hediye edilecek.

Ekslibris Nedir?*

Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu özgün yapıtlardır. Kitabın kartviziti ya da tapusudur. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Ekslibris, yer aldığı kitabın değil kitap sahibinin bir göstergesidir; kitap ile kitap sahibi arasındaki bir bağdır. Sözcük olarak “…’nın kitaplığından” veya “…’nın kütüphanesine ait” anlamına gelir. Örneğin üzerinde “Ekslibris Mürşide İçmeli” yazan bir çalışma, “ Mürşide İçmeli’nin kitaplığından” hatırlatmasını yapar ve onun sahibi olduğu kitapların iç kapağında yer alır.

Latinceden gelen, “Ex-libris” olarak yazılan ve İngilizce karşılığı “Bookplate” olan ekslibris önemli bir iletişim aracıdır. Bir ihtiyaç grafiği olarak doğmasına karşın, estetik kaygılarla yapılan özgün yapıtlardır. Sanatı, insanın elleri arasına, kitapların içine kadar getirir, onun büyüleyici sıcaklığını hissettirir. Uzun bir geçmişe sahip bu sanat dalı, aynı zamanda yapıldığı dönemin kültürel özellikleri günümüze taşır. Sanatçı, tasarımcı, sanatsever ve koleksiyoncu arasında bir köprü görevini yerine getirir.

*Kaynak: http://www.aed.org.tr/tr/ekslibris/

Etiketler

Bir yanıt yazın