Öğrencilerin Gazi Üniversitesi Tepkisi

Öğrenciler, Gazi Üniversitesi'nin kilise maketini yıktırması üzerine bir basın açıklaması yaparak olayı kınadı.

Gazi Üniversitesi’nde kilise maketinin parçalanması mimarlık öğrencilerinin tepkilerine neden oldu. Gazi Mimarlık Fakültesi’nde geçtiğimiz hafta öğrencilerin yaptığı kilise maketleri üniversite yönetimi tarafından yine öğrencilere yıktırıldı. Gazi mimarlık öğrencileri yüksel caddesinde bir araya gelerek Üniversite yönetiminden bilimsel, çağdaş eğitim istedi. Maketler yıkılmadan önce bir profesörün “neden cami maketi yapmıyorsunuz?” kıyaslaması ise tepki çekti.

“Gericiliğin parçası oldu”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Öğrenci Komisyonu yaptığı basın açıklamasında büyük bir emekle yapılan maketlerin yıkılmasını kabul etmediklerini dile getirdi. Açıklamada “10 Mayıs 2013 Cuma günü Gaz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde 2013 yılı 1. sınıf öğrencileri tarafından 1/10 ölçeğinde yapılan kilise ve konut maketleri, resmi bir açıklama yapılmaksızın öğrencilerin kendileri tarafından yıkılmak sorunda bırakılmıştır.Mimarlık öğrencileri olarak bu ölçekte yapılan bir maketin ne kadar masraf ve emekle yapıldığını çok iyi biliyoruz.Arkadaşlarımızın böyle bir dayatmayla kendi emeklerini yok etmek zorunda bırakılmalarına karşı çıkıyoruz. Bilimin, tekniğin ve sanatın kalesi olması gereken üniversitelerin özgür bir eğitim platformu olması için yaratmak istediğimiz ve desteklenmesi gereken aydınlık üniversite ortamının ve çağdaş mimarlık eğitiminin engellenmesine şiddetle karşı çıkıyoruz.Bu durumun örneklerini yıllardır pek çok üniversitede görebilirken, yaşanan bu son olay da artık yapılan maketlere dahi katlanılamadığının kanıtıdır ve Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi yönetimi de bu gericiliğin bir parçası olmuştur. Bizler, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Öğrenci Komisyonu olarak 6 gündür herhangi bir resmi açıklama yapmayarak olaya kayıtsız kalan okul yönetimini acilen bu olayı açıklığa kavuşturmaya ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye davet ediyoruz. Bizler üniversitelerde bilimsel ve özgür bir eğitim isteyen öğrenciler olarak bu olayın takipçisi olacağımızı bildiririz.”

Öğrenciler, “Özgür Düşünce, Çağdaş Eğitim, Aydın Mimar” yazılı pankart açarken, öğrencilerin protestosuna, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Ankara Şunbe Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ve Ankara Şube yönetim kurulu üyeleri Ali Atakan, Muteber Osmanpaşaoğlu’nun yanı sıra öğretim görevlileri destek verdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan: ” Öğrencilerin tepkisi haklı bir tepkidir, bu nedenle Gazi Üniversitesi Mimarlık öğrencilerinin yanındayız. Kilise maketlerinin yıkılması, çağdaş ve bilimsel eğitimle örtüşemez. Gazi Üniversitesi ötekileştirici, ayrımcı ve düşmanca tutumlarına son vermeli” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın