Öğrencilerin Duygusal İhtiyaçlarını Önceliklendiren Bir Eğitim Kurumu: Harmeny Learning Hub

Glasgow merkezli mimarlık stüdyoları Loader Monteith ve Studio SJM, İskoçya'nın Edinburgh şehrinde düşük karbonlu bir mesleki eğitim merkezi olan Harmeny Learning Hub’ı tasarladı.

Fotoğraflar: Jim Stephenson

Ormanlık bir alanda yer alan Harmeny Learning Hub, eğitim hayatlarının ilk yıllarında travma nedeniyle ek desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler için uygulamalı bir öğrenme ortamı sunuyor.

Harmeny Learning Hub, yaşları 14-18 yaş aralığındaki çocuklar için tasarlanan bir iç ve dış mekan öğrenme merkezi. Merkezde, öğrencilerin akademik ve mesleki eğitimlerinin yanı sıra refah seviyelerine ve sosyal gelişimlerine de önem veriliyor.

Loader Monteith, 2019 yılında Harmeny Education (5-18 yaş arası çocuklara terapötik yatılı bakım ve eğitim sağlayıcısı) tarafından Learning Hub’ı tasarlamak üzere görevlendirildi ve Studio SJM ile birlikte çalışarak “kapsayıcı yapı” konseptini geliştirdi. Yeni merkezde; öğrencileri, dış mekanı ve eğitime deneyimsel yaklaşımı bir araya getiren bir tasarım sunuldu.

Harmeny Learning Hub, Harmeny Education Trust’ın Balerno’daki 35 dönümlük arazisinde inşa edildi. Projeye ilişkin çalışmalar Kasım 2022’de başladı ve Kasım 2023’te tamamlandı. Yeni yapılan eğitim merkezi, Grade II Listesi’ne (Birleşik Krallık’taki Özel Mimari ve Tarihi Önemdeki Binaların Listesi) giren ilkokul binası projesine bitişik inşa edildi.

Learning Hub, ahşap ve bisiklet atölyeleri, terapi odaları, bir sanat sınıfı ve personel tesislerini kapsayacak şekilde tasarlandı. Refaha odaklanılmasının bir sonucu olarak, eğitim alanları dış mekana açılacak şekilde genişletildi; tavana yerleştirilen pencereler ile bu etki artırıldı.

500 metrekarelik, tek katlı, L formundaki merkez; bir koru içerisinde konumlandırıldı. Yoğun bitki örtüsüne sahip arazi içerisinde ağaç koruma yönetmelikleri uygulandı. Doğal alanı koruma amacıyla yalnızca üç ağacın yeri değiştirildi. Yapı, ahşap bir konstrüksiyon ile desteklendi. Hem ölçek hem de enerji kullanımı açısından minimumda olan merkez, zamanla gümüş rengine dönüşen ince karaçam ile kaplandı. Bu kaplama, dayanıklı, yumuşak gri tuğlalı bir cepheyle tamamlandı.

Gri taşlı yürüyüş yolu, Learning Hub’ı çevreleyecek şekilde kurgulandı. Aynı zamanda yapıyı ikiye bölen kapalı bir yürüyüş yolu açıldı. Learning Hub’da düşük karbon hedefine yönelik olarak geniş yalıtım, güneş panelleri, toprak kaynaklı ısı pompaları ve mekanik havalandırmalı ısı geri kazanım sistemleri kullanıldı.

Studio SJM, öğrenme ihtiyaçlarını karşılayan besleyici alanların geliştirilmesine yönelik bir fikir sundu. Bu fikir üzerine sınıflar ve mesleki eğitim alanlarında, pastel renkler ve sarı ışık ile nötr ve dingin mekanlar yaratıldı. Studio SJM, “Mesleki eğitim alanlarını, öğrencileri, geleceğin potansiyel çalışma ortamlarına hazırlayacak şekilde tasarladık,” diye anlattı.

Harmeny Learning Hub’da, eğitime farklı bir yaklaşım benimsendi. Loader Monteith’in direktörü Matt Loader, “Eğitim tasarımında refahın odağa alınması; öğrencilerin sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak ve mümkün olan en iyi eğitime ulaşmak için vazgeçilmez bir unsur,” diye anlattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın