ODTÜ’lü Öğrenciler Kerkenes’e Eko-Merkez Tasarladı

ODTÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri 10-16 Haziran tarihlerinde Kerkenes'de "Kerkenes Eko-Merkezi" konulu bir atölye çalışması gerçekleştirdiler.

Francoise Summer moderatörlüğünü yaptığı atölye çalışmasına Arkitera Seyahat Bursu’nu kazanan Ferhat Zeycan ile birlikte Osman Sümer, Eymen Çağatay Bilge, Özge Karaman, Berfu, Nergis Demirbuğa, Burcu Tuncel, Seyithan Özer, Özge Öz, Cem Dede Kargınoğlu, Gizem Arat, Nazlı Görmezler, Mustafa Karadutlu, Soner Yıldırım, Shuji Seko, Emine Özgür, Seray Gökçe Pekiner, Görkem Yıldız ve Şeyma Sarıbekiroğlu katıldı.

Öğrenciler yapı, arkeolojik ve ekolojik alanlarda tasarım, üretim, araştırma kulvarlarında çeşitli projeler yürütüyor. En son gün tüm bu çalışmaların jürisi oluyor. Jüriye öğretim elemanlarının yanı sıra bölge sakinleri de izleyici ve yorumcu olarak katılıyor.

Atölye çalışmasına katılan Ferhat Zeycan “Kerkenes Eko-Merkezi”ni şu şekilde anlatıyor.

“Ormanların azalması ve artan sanayileşme karbon salımını ciddi biçimde artırmaktadır. Sıcaklığın yükselmesine ve iklim değişikliğine sebep olan ”sera etkisi”, küresel kaygıya yol açmaktadır. Kerkenes Eko-Merkezi’nin amacı, çevreye yönelik çalışmalardan yararlanarak sürdürülebilirliğin gelişimine katkıda bulunmak ve yaymak.

Yapılan çalışmaların hedefleri şunlar:

-Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını desteklemek,

-Enerji etkin tasarımlar ve uygun yapı malzemeler kullanımıyla çevre-dostu yapılar üretilmesi için uyarıcı ve katalizör olmak,

-Uygulanabilir ve sürdürülebilir bir köy yaşantısına uygun olarak çeşitli tasarımlar, malzemeler ve etkinlikler için dinamik bir deney merkezi oluşturmak,

Kırsal alanlardan kentlere göçü durduracak ve hatta bunu tersine çevirecek biçimde kırsal kalkınma ve gelir getiren etkinlikleri desteklemek.”

Öğrencilerin workshop ile ilgili hazırlamış oldukları videoyu izleyebilirsiniz.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın