ODTÜ’de neler oluyor?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi emekçileri, Rektörlük tarafından soruşturma ve görev yerini değiştirme gibi uygulamalarla yıldırılmaya çalışıldıklarını iddia ediyorlar.

Emekçiler bugün Rektörlük önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecekler.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Rektörlük’ün okuldaki emekçilere yönelik hasmane tutumu okulda yıllardır çalışan personeli kaygılandırıyor.

Eğitim-Sen 5 Nolu Şube ODTÜ Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada önemli iddialara yer verildi. Eğitim-Sen, çalışanların yapacakları işin kadroları, eğitim durumları ve yeteneklerinden bağımsız şekilde siyasi duruşları ve yönetimle ilişkileri üzerinden belirlenmeye başladığını belirtiyor. ODTÜ’de bazı yöneticilerin, kendi pozisyonlarına daire başkanlarının, yöneticilerin veya bazı akademisyenlerin tanıdıkları olmaları sayesinde atandığını savunan Eğitim-Sen, konuyla ilgili somut örnekler de verdi. Yurt müdürlerinin yüzde 80’inin başka bölümlerden veya başka kurumlardan atandığını iddia eden sendika, yurtlar müdürlüğünde 30 yılı aşkın süredir çalışan insanların “kriterlere” uygun olmadıkları için hak ettikleri pozisyona getirilmediklerini belirtiyor.

ODTÜ’de “yandaş” kadrolaşma mı var?
Özellikle Yurtlar Müdürlüğü ve İç Hizmetler Müdürlüğü’nde yoğunlaşan bir “yandaş” kadrolaşması olduğunu söyleyen Eğitim-Sen, sadece atamalarda değil birimlerdeki görevlendirmelerde de çalışanlara siyasal görüşlerinin, mezheplerinin ve milliyetlerinin sorulduğuna dair şikayetlerin sendikalarına geldiğini vurguladı.

Sendika, yasal olarak zorunlu olan Unvan Değişikliği ve Görevde Yükselme gibi sınavların çeşitli gerekçelerle açılmayarak, kadrolaşma ve keyfi uygulamaların önünün açıldığını kaydetti.

Yapılan açıklamada, 4. ve 6. yurt binalarının altına öğrenci ve personelden habersiz bir şekilde mescit açıldığına da dikkat çekildi.

Somut örnekler
Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada, ODTÜ’de yaşanan hukuksuzluklara örnekler de verildi. Eğitim-Sen’e üye ve yıllardır ODTÜ’de şube müdürü kadrosunda çalışan bir kişi, Personel Daire Başkanlığı’nda çalışırken fakülte sekreteri olarak Mühendislik Fakültesi’ne, oradan gerekçesiz bir şekilde alınarak Yurtlar Müdürlüğü’ne, sırasıyla 1. Yurt, Hızıroğlu ve Osman Yazıcı Konukevi’ne atandı. Bu uygulamalara karşı çıkan ODTÜ çalışanının kadro ve lojman gibi talepleri, hakkında açılan soruşturma ile “cevaplanırken”, görev yeri de sık sık değiştirildi. Bu çalışan, başlattığı hukuki süreci kazanarak mahkeme kararı ile yurt müdürü kadrosu aldığı halde en son Kitaplık Müdürü olarak atandı.

Bir başka örnek de, öğrenim durumu bordrosuna yanlış girildiği için yıllarca eksik maaş alan bir sendika üyesi. Eğitim-Sen’e göre bu çalışan, hakkı olan parayı ancak birkaç sene önce aldı. Fakat esas önemli nokta, hakkını arayan çalışanın “bordronu kontrol etseydin” tepkisi ile karşılaşmış olması.

Geçen yıl öğretmenlik başvurusunda bulunmak isteyen çalışanlara da keyfi bir biçimde muvafakatname verilmeyerek hak kayıplarına neden olunduğu iddia ediliyor. MEB dahi bu uygulamada kendi personelinden muvafakatname istemezken, yönetim tarafından muvafakatname verilmeyen bir Eğitim-Sen üyesi, görevine ancak dava açarak bu yıl atanabildi.

Personele sudan sebeplerle açılan soruşturmalar
ODTÜ emekçilerinin yaşadıkları arasında ilginç nedenlerle açılan soruşturmalar da yer alıyor. Neredeyse her emekçiye açılan soruşturmaların nedenleri arasında, “amire saygısızlık”, “bozuk para almaya gönderilip görevini yerine getirmemesi” gibi tuhaf iddialar yer alıyor.

Rektörlük Melih Gökçek ile yol konusunda anlaştı mı?
ODTÜ Rektörlüğü konusundaki en önemli iddialardan bir tanesi de, daha önce kamuoyunda yoğun tartışmalara ve ODTÜ’lülerin tepkisine yol açan ODTÜ’den geçecek yol konusu.

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, 2011 yılında Melih Gökçek’in “ODTÜ’den yol geçecek” sözlerine karşılık olarak bir basın toplantısı düzenlemiş ve “ODTÜ’ye ikiye böldürmeyiz” demişti.

Milliyet gazetesi, ODTÜ ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında “Anadolu Bulvarı’nın ODTÜ arazisinde yer altından geçirilmesi” konusunda inşaat çalışmalarını başlatmak için prensipte anlaşmaya varıldığını ve ODTÜ Senatosu’ndan “olur” yazısı beklenildiğini yazdı. Yazı gelir gelmez inşaatın başlayacağı belirtilirken, tünel yolun projesinin de ODTÜ tarafından yapılacağı öğrenildi. Rektör Ahmet Acar’ın belirlediği 3 kişilik yetkili heyetin geçen günlerde özel bir görüşme yaparak 2 yol üzerinde anlaştığı proje çalışmalarının 15-20 gün süreceği belirtildi. ODTÜ kamuoyunun ise gelişmelerden haberi bulunmuyor.

Bugün eylem var
Eğitim-Sen ODTÜ temsilciliği, ODTÜ’lü emekçiler, akademisyenler ve öğrenciler bugün saat 12.30’da Fizik Bölümü önünde toplanarak Rektörlük’e yürüyecekler. Rektörlüğün personel politikasına karşı tepki gösterecek olan emekçiler, “Melih Gökçek ile anlaşma” konusunun da üzerine gidecekler.

Etiketler

Bir yanıt yazın