ODTÜ Yolgeçen Hanına Dönecek

Şafak baskını sonucu ağaçların kesilmesiyle başlayan ODTÜ yolunun "1071 Malazgirt Bulvarı" adı verilen birinci etabı bugün açılıyor. Şehir plancısı Tahir Çalgüner, daha sonra yapılacak ikinci yolla ODTÜ'nün yolgeçen hanına dönüşeceği uyarısı yaptı.

Ankara’da, 1071 Malazgirt adı verilen ODTÜ yolu, bugün Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı törenle açılıyor. Adeta savaşa gider gibi yapılan şafak baskını sonrasında kesilen ağaçlarla ve ODTÜ’lülerin günler süren eylemleriyle gündeme gelen yolla ilgili değerlendirmelerini aldığımız Şehir ve Bölge Plancısı Tahir Çalgüner, yolun halen yürürlükteki üst plana uygun olmadığını belirterek, daha sonra yapılacak bağlantı yoluyla birlikte ODTÜ’nün yol geçen hanına döneceği uyarısı yaptı.

Hız rekoru

Ankara Büyükşehir Belediyesi çok sayıda ağacın kesilmesine neden olan yolun, Ankara trafiğine yeni bir can katacağını savundu. 4 ayda tamamlanan yol, Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projeler arasında en hızlı tamamlanan projeler arasında yer aldı. Metro gibi kent içi ulaşım için önemli olan projeleri yıllardır tamamlayamayarak “en uzun süre devam eden proje” konusunda esprilere konu olan Büyükşehir Belediyesi, bulvarla ilgili yaptığı açıklamada, refüjün de tamamen ağaçlarla kaplandığını belirtti.

Selçuklu isimleri

1071 Malazgirt Bulvarı’ndaki köprüye, alt geçide ve yaya üst geçidine de Selçuklu hükümdarlarının isimleri verildi. alt geçit ve köprülere verilen adlar şöyle: Sultan Alparslan Köprüsü, Sultan Alparslan Alt Geçidi, 1. İzzettin Keykavus Yaya Üst Geçidi, 1. Aleaddin Keykubat Köprüsü, 1. Kılıçarslan Köprüsü, 1. Gıyasettin Keyhüsrev Köprüsü, Melikşah Köprüsü.

“Üst plana aykırı”

Şehir ve Bölge Plancısı, akademisyen Tahir Çalgüner, Malazgirt Bulvarı’nın mevcut üst plana uygun olmadığını söyledi. “Eğer uygundur diyen varsa yalan söylüyor” diyen Çalgüner, bu yola sonradan bir bağlantı yapılacağına dikkat çekti. “Vişnelik Sosyal Tesisleri mevkisinden yapılacak bu bağlantı, ODTÜ kampüsünün ortasından geçecek ve Bilkent yolunu takiben Eskişehir yoluna bağlanacak” diyen Çalgüner, böylelikle Eskişehir yoluna anlamsız ve gereksiz iki dev kavşak yapılacağını kaydetti.

AUAP 2038’le yasallaşacak

Bu ikinci aşama ile ODTÜ’nün yol geçen hanına döneceği uyarısı yapan Çalgüner, mevcut üst planda yeri olmayan yolun, Büyükşehir Belediyesi’nin Gazi Üniversitesi’ne sipariş ettiği Ankara Ulaşım Ana Planı 2038’le “yasallaştırılacağını” belirtti. Doğu-batı aksında Eskişehir yoluna paralel geçecek bu yolun, açılması düşünülen Çay Yolu metrosunun da kullanım ve doluluk kapasitesini düşüreceğini kaydeden Çalgüner, “Açılan yollar ürküttüğü trafiğe değmeyecek” dedi.

Yürürlükteki ulaşım planına aykırı olarak yapılan yol, daha sonra ODTÜ’nün içinden geçecek bağlantı yoluyla Eskişehir yoluna bağlanacak.

“Savaşın son adımı”

ODTÜ Fikir Kulüpleri Federasyonu da bir açıklama yaparak, bugün açılışı yapılacak bulvarın Melih Gökçek’in ODTÜ’ye açtığı savaşın son adımlarından biri olduğuna dikkat çekti. “Bu yol şehircilik anlayışının katledilmesidir, bu yol halkın vergilerinin şov için harcanmasıdır, bu yol Ankara’nın ormanlarına yönelik bir saldırıdır” denen açıklamada, Gökçek’in kendi kendini muzaffer bir komutan ilan etmeye çalışacağı açılış töreninin anlamsız bir şovdan başka bir şey olmadığı belirtlidi. FKF yaklaşan seçimlerde ODTÜ’den Melih Gökçek’ e tek bir oy çıkmaması için tüm ODTÜ’lülere çağrı yaptı.

Etiketler

Bir yanıt yazın