“Occa” Haziran ve Temmuz’da Rezan Has Müzesi’nde

Kadir Has Üniversitesi Mimarlık programı kapsamında parametrik tasarım ve dijital fabrikasyon araçlarını birleştiren mekan enstalasyonu “Occa” Rezan Has Müzesi’nde Haziran ve Temmuz aylarında ziyaretçilerle buluşuyor.

Proje Metni:
Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi içerisindeki tarihi dokuyla kontrast tarifleyen tasarım, formunu dört dallı yüzeyler oluşturan, bir Cam Sünger türü olan Ferrea Occa’dan almaktadır. Bazı uzmanların dünyadaki en uzun yaşamış canlı formu olarak gördüğü bu Hexactinellid süngerler, 1904’te Alman biyolog Ernst Haeckel tarafından Doğanın Sanatsal Biçimleri (Kunstformen der Natur) kapsamında incelenmiş ve belgelenmiştir. Enstalasyonun tasarımında süngerin formuna benzer polihedra geometrileri birleştirilmiş ve farklı yönlere bakan dallar üzerinden farklılaştırılmıştır. Şeritler halinde bölünen yüzey geometrisi, içeride siyah dışarıda beyaz şeritlerin birbirlerine bağlanmasıyla oluşturulmuş ve çelik halatlarla iki farklı noktadan asılarak sabitlenmiştir.

Mimarlık programı bahar 2022 akademik döneminde “Parametrik Tasarım: Minimal Tektonik” başlığında hazırlanan enstalasyon projesi üç kademeli bir araştırma sonucunda üretilmiştir. İlk aşamada öğrenciler Frei Otto’nun 1960’larda geliştirdiği sabun filmi tekniğini kullanarak “form-bulma (form-finding)” deneyleri gerçekleştirmiş ve farklı eğrisel yüzeyler üretmiştir. İkinci aşamada üretilen yüzeyler parametrik modelleme araçları kullanılarak kodlara aktarılmış ve türetilmiştir. Son aşamada ise seçilen form dijital fabrikasyon algoritmaları kullanılarak düz parçalar üzerinden tariflenmiş ve foreks levhalardan lazerle kesilerek perçinlerle birleştirilmiştir.

Proje Ekibi:
Dr.Sabri Gökmen, Proje Koordinatörü
Fabrikasyon / Imalat: Muvaffak Ali Akyüz, Louis Folkens, Fatma Yeşim Kızılbulut, Özce Özköse, Melike Ayyüce Güneş, Mustafa Ilgaz Aluç, Şevval Büşra Özmen
Grafik / İmajlar: Abbas Khan, Mohammed Jarrar, Ahmed Barzan, Ali Ozan Güvenç

 

Etiketler

Bir yanıt yazın