O avukat artık kurulda değil

İnci Pastanesi'nin tahliyesi sırasında orada olduğu ortaya çıkan 1 No'lu Koruma Kurulu üyesi ve aynı zamanda binanın restorasyon projesini yürütecek Kamer İnşaat'ın avukatı Sabahaddin Özkan, kurul üyeliğinden çıkarıldı.

Beyoğlu’ndaki Serkildoryan Han’da 1944’ten beri hizmet veren İnci Pastanesi’nin tahliyesi sırasında simge haline gelmiş 68 yıllık mobilyaların tahrip edilerek sökülmesi tepkiyle karşılanmıştı. Radikal , 12 Aralık’taki haberinde tahliye sırasında Özkan’ın da orada olduğunu yazmıştı. Beyoğlu ilçesi, Özkan’ın görev yaptığı kurulun yetki alanında olmamasına rağmen bir kurul üyesinin tarihi pastanenin tahribatına göz yumduğu eleştirileri yapılmıştı. Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay ve Taksim Dayanışması üyesi Mimar Cem Tüzün, Özkan’ın sabahtan akşam saatlerine kadar icra memurlarıyla konuşarak tahliye işlemlerine karıştığını anlatırken, Özkan, Radikal’e yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Bir arkadaşımız bir şey sormak için çağırmıştı. Orada bulunuşum 30-40 saniye bile değildir. Tahliyeye nezaret etmiş değilim.” Radikal’in bu durumu gündeme getirdiği haberden iki gün sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ‘ın ‘olur’uyla Özkan’ın koruma kurulu üyeliğinden çıkartıldığı öğrenildi.

Eski bir koruma kurulu üyesi konuyla ilgili Radikal’e yaptığı değerlendirmede, koruma kurullarında birçok değişiklik olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Eskiden böyle olmazdı
“Bundan 5 – 6 yıl önce kurul görevlisiyseniz sit alanlarıyla ilgili proje yapamazdınız. Bu kural değişti, kurul üyeleri yalnızca görev yaptıkları kurulun yetki alanına giren projelerde taraf olamıyor. Başka bir kurulun yetki alanındaki bölgede proje yapabiliyor. Bu da elbette bir baskı unsuru olarak kullanılabiliyor. ‘Falanca kurulun üyesi’ diye lanse edilebiliyor kişi.”

Etiketler

Bir yanıt yazın