NWLND Rogiers Vandeputte’un Tasarladığı Kırmızı Beton Ev Yeşil Peyzajla Tezat Oluşturuyor

Mimarlık ofisi NWLND Rogiers Vandeputte, Belçika'nın Flanders kentindeki ormanlık bir arazide kırmızı betondan bir havuz evi tasarladı. Refuge ismi verilen proje, kare planlı bir yapı ve doğal filtreleme sistemine sahip bir yüzme havuzu içeren beton duvarlarla oluşturulmuş bir pavyon.

Fotoğraf: Johnny Umans

NWLND Rogiers Vandeputte’nin kurucu ortakları Bert Rogiers ve Pieter Vandeputte, “Bahçe pavyonunun yanında bir yüzme havuzu tasarlamak yerine, yüzme havuzu ile entegre bir bahçe pavyonu tasarladık. Sonuç olarak, konsept ve detaylandırma kısmında iyi iş çıkarılmış sıra dışı bir dizi mekanın oluşturduğu, eğlenceli bir samimiyet yaratan bir dizi sert ve kavisli çizgiler ortaya çıktı,’ diyor.

Fotoğraf: Johnny Umans

Tasarımcılar, hem yeşil peyzajla tezat oluşturmak hem de yakındaki tuğla eve atıfta bulunmak için kırmızı beton kullanmış. Ev ile bir diyalog oluşturmak için, evin inşaatından kalan tuğlalar, avlu ve havuz için sınır duvarları olarak yeniden kullanılmış. Beton dökümü sırasında kullanılan kontrplak kalıp panelleri havuz evinin iç mekanı için kullanılmış. Kontrplak panelleri kalıptan çıkardıktan sonra atmak yerine çiviler çıkarılmış ve paneller titizlikle temizlenip daha sonra pavyonun yalıtılmış iç kabuğu için bir kaplama olarak kullanılmış.

Rogiers ve Vandeputte, yüzme havuzunu, havuz evini ve yeraltı stüdyo alanını pavyonun sağlam beton duvarlarıyla çevrelemiş. Mimarlara göre, tüm projenin beton olarak inşa edilmesi, yüzme havuzunun kaplanması gerektiği anlamına gelmiyor, bunun için kendi filtreleme sistemi olan doğal çevreyle uyumlu bir havuz inşa edilmiş. Masif beton duvarlardaki oyuklar, manzarayı çerçevelemek için yerleştirilmiş. Havuz evinin beton çatısı, verandanın dışına kadar uzuyor ve pavyonun etrafında kıvrılıyor. 

Fotoğraf: Johnny Umans

Tasarımcılar “Her zaman, özellikle kullanılan farklı malzemeleri sınırlandırarak, bir projenin kaydileştirilmesini/dematerialization’ı amaçlıyoruz. Beton bunun için çok iyi bir malzeme ve özellikle yüklenici bu konuda uzmanlaşmışsa ve yenilikçi çözümler bulmak için bizimle işbirliği yapıyorsa, herhangi bir şekle dönüştürülebilir.”

Fotoğraf: Johnny Umans

Havuz evinin çatısındaki kavisli boşluk, peyzajdaki tanımlı bir bahçenin çevresiyle birleşerek tam bir daire oluşturuyor. Mimarlar bu yaklaşımı, “Daire, ormandaki bir açıklığın soyutlanmış versiyonu için görsel bir dil olarak kullanılıyor, mekan boyunca ortaya çıkan her çerçeve, mevcut ev ve doğa ile diyaloga giriyor,” diyerek açıklıyor.

Fotoğraf: Johnny Umans

 

 

 

Etiketler

Bir cevap yazın