Noyon’da Ortak Tasarım İlkelerini Uygulayan İki Okul Grubu

Merkezi Paris ve Bordeaux’ta bulunan Vallet de Martinis Architectes, Noyon’da bağımsız olmalarına rağmen ortak tasarım ilkelerini uygulayan iki okul grubu tasarladı.

Fotoğraflar: Charly Broyez

Weissenburger Okulu’nun malzeme nitelikleri, yakın çevresinde kullanılan geleneksel bina uygulamalarını yansıtıyor. Cephesinde yalıtım sağlayan geleneksel kırmızı tuğladan faydalanılıyor. Çatı ise, tarihi merkezdeki burjuvazi konaklarının çatılarından ilham alarak doğal arduvaz ile kaplanıyor.

Saint-Exupéry Okulu basit şekillerle tasarlanmış iki binadan oluşuyor. Wessenburger Okulu’nda olduğu gibi yerel tuğla malzemesi tercih ediliyor. Homojen yüzeyini vurgulamak için kuru terz tekniği ile döşeniyor. İki okul, farklı renkteki tuğla cepheleri ile kolaylıkla ayırt edilebiliyor.

Her okulun bir iç avlusu ve bir dış avlusu bulunuyor. Bu avlular şehir merkezine, kent bloklarının merkezinde yer alan kamusal alana doğru açılıyor. Hayal gücüne ve yaratıcılığa ilham vermek için tasarlanmış farklı atmosferler sunuyor.

Anaokulu, sonsuz oyun kombinasyonlarına olanak tanıyan esnek bir zeminle kaplı höyüklerden oluşan bir iç avluya sahip. İlkokulda ise kokulu bitkilerle dolu bir bahçe ve deney bahçesi sayesinde müfredatına bitkileri ve sebze bahçesi bakımını entegre ediyor.

Ortak alanlar, doğal ışıklardan faydalanarak davetkar bir ambiyans yaratıyor. Weissenburger Okulu’nda merkezi avlu etrafına yerleştirilen okullar, çevresindeki sirkülasyon hattının doğal ışıktan faydalanmasına imkan veriyor. Saint-Exupéry Okulu’nda ise doğrusal sirkülasyonlar okul bahçesinin uzunluğu boyunca sıralanıyor ve en uçlarda cam kapı ile karşılanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın