Norveç’te “Malzeme Bankası” Olarak da Kullanılan Takılıp Sökülebilir Ahşap Bir Bina

Norveç’te “Malzeme Bankası” Olarak da Kullanılan Takılıp Sökülebilir Ahşap Bir Bina

Oslotre, gelecekte kolayca sökülüp-takılarak yeniden kullanılabilecek ahşap bir strüktüre sahip HasleTre isimli ofis binası tasarladı.

Oslo’nun şehir merkezine yakın bir konumda ve şu anda Save the Children Vakfı tarafından kullanılan beş katlı yapı, mimarlık ofisinin belirttiğine göre “çevresel bilinç, adaptabilite” kavramlarına uygun olacak şekilde 3.000 metrekarelik bir ofis alanı sunuyor.

Oslotre, gömülü karbonu azaltmak ve tüm bileşenlerinin kolayca yeniden kullanılmasını sağlamak amacıyla, 5×5 metrelik ızgaraya sahip bir ahşap strüktür tasarlamış. Bu “ahşap-odaklı” yaklaşım, yapısal unsurları birbirine bağlamak için büyük ahşap çivilerin kullanılmasını, bağlantı elemanları için vida yerine ahşap çivilerin kullanılmasını ve duvarlarda ahşap yalıtımın kullanılmasını içeriyor.

HasleTre’nin içinde, ofis alanları ahşap strüktrün boyutlarına göre düzenlenmiş olup, çeşitli ahşap ve perde bölücülerle toplantı odaları oluşturulmuş. Basamaklı oturma alanlarıyla daha büyük masa bankları ve ortak kullanım alanları çerçevelenmiş. Tam boy cam pencereler, zemin katı binayı çevreleyen bahçe ve patioya açılmış, büyük pencereler ise üst kat ofisleri aydınlatıyor.

Hem yapı hem de iç ahşap kaplama, siyah metal aydınlatma armatürleri ve mobilyalardaki parlak renk dokunuşlarına sahip olduğu için binanın içinde tamamen açık bırakılmış. Bina dışını kaplamak için zamanla gri ve kahverengi tonlarında bir renk oluşturacak çamın göbek kerestesinden yapılan kaplama malzemesi kullanılmış. Bu seçim, komşu tuğla binanın renk paletine gönderme yapmak amacıyla yapılmış.

İç mekandaki akustik tavan panelleri ve zemin için yeniden kullanılmış ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılmış olup mobilyaların %60’ı geri dönüştürülmüş, geriye kalan kısmı ise atık malzemelerden oluşturulmuş. Binanın yanında bisiklet park alanları oluşturulmuş olup, personelin araba yerine bisiklet kullanmalarını teşvik etmek amacıyla bodrum katında soyunma odaları ve duşlar bulunuyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın