Norveç’te Kompakt Konut Birimleri: Sadene Wood Trade

Reiulf Ramstad Arkitekter, Norveç'te terk edilmiş bir marangozluk atölyesini, Sagene Wood Trade adlı, pastel renkli, üç eve dönüştürdü.

Oslo’da bir arka bahçede yer alan terk edilmiş marangozluk atölyesi, üç seviyeye yayılmış kompakt yaşam alanlarına ev sahipliği yapıyor. Marangozluk atölyesi atıl bırakıldığı için kısmen yıkılmış durumdaymış, yapının geri kalan kısmını dönüştürmek için sınırları içerisine çelik bir yapı eklenmiş ve alan beton duvarlarla  üç ayrı eve bölünmüş.

Yan yana dizilmiş evler, Oslo’nun eski sıva kaplı tuğla binaları gibi mavi, yeşil ve pembenin pastel tonlarında boyanmış, hemen hemen aynı cephelere sahipler. Cephelerdeki üç büyük dikdörtgen pencere, evlerin farklı katlarına doğal ışık girmesini sağlarken, dikdörtgen bir açıklık en üst kattaki balkondan manzarayı çerçeveliyor.

Sagene Wood Trade’in içindeki odalar, galeri boşluğu olan alanlar ve asma katlar da dahil olmak üzere çeşitli katlara yayılmış. Manzaradan faydalanabilmeleri için yaşam alanları üst katlara, yatak odaları ise alt kata yerleştirilmiş.

“Fikir, yatak odalarının alt katta komakt ve verimli bir şekilde yerleştirildiği, farklı aile tiplerine hitap edebilecek üç dikey ev yaratmaktı. Buna ek olarak odaları yaşam tarzlarına göre yeniden yerleştirmek için potansiyel var.” 

Alt kattaki yatak odalarında yapının önceki kullanımından kalma ahşap zeminin yanı sıra beyaz boyalı ve açık beton vurgulu duvarlar bulunuyor. Mahremiyeti sağlamak için evlerin alt katlarında daha küçük pencereler tercih edilmiş.

“Güney cephesinin önünde bulunan komşular, evlerin birinci katlarında büyük pencerelerin olmamasını istiyordu. Bu dayatma bizi, daha iyi manzara sağlayan ve aynı zamanda daha yüksek pencerelere sahip oturma odaları tasarlamaya itti. Mutfakların üst katlara yerleştirilmesinin daha iyi olacağını, aşağı indikçe pencereleri küçülen yatak odalarının daha iyi olacağını düşündürdü.” 

Yatak odalarının üstündeki ana yaşam alanları, yarı açık balkona bağlanan asma kata sahip geniş bir odayı oluşturuyor. Bu alanı bölmeye yardımcı olmak için stüdyo, mutfak, oturma odası ve yemek alanından oluşan farklı alanları belirtmek için asma kata çıkan merdiven kullanıldı.

Yaşam alanı üzerinde asılı asma kat ile mutfak ve yemek alanı, kompakt mekan içinde açıklık hissi veren galeri boşluğuna sahip eğimli tavanlara sahip.

Sagene Wood Trade’in dekorasyonundaki meşe mobilyalar ve sıcak aydınlatma, evlerin soğuk tonlu çıplak beton duvarları ve pastel renkli dış cephesiyle kontrast oluşturuyor.

“Dahili olarak, mutfakta, merdivenlerde ve zeminde ahşabın yaygın kullanımı, mülkün önceki kullanımına işaret ediyor ve cesur beton duvarlarla sıcak bir tezat oluşturuyor.” 

Etiketler

1 Trackback

Bir yanıt yazın