Norveç’te Göz Alıcı bir İskele

Rever & Drage, Norveç Ulusal Manzara Rotaları’ndan birinde bakış noktası olan Sundshopen Gölü’ne doğru, eğimli taş bir iskele tasarladı.

Fotoğraflar: Tom Auger

Mimarlık ofisi, Norveç’in kuzeydoğusunda bulunan Ulusal Manzara Rotası Helgelandskysten’de, bakımsız ve az kullanılmış bir yüzme noktasını yenilemiş. Mekan için ziyaretçilerin ilgisini çekecek modern bir alüminyum tuvalet tasarlamış.

Rever&Drage, iskele strüktürünü oluşturmak için gelenksel eğimli iskele sistemini kullanmış. Sistem hem estetik tatmin yaratıyor hem de bir çok farklı fonksiyona sahip.

“Tekneleri dalgalardan korumak için, geleneksel olarak Norveç kıyılarında kayıkhanelerin yakınında bir iskele veya Norveççe’de koruma anlamına gelen vorr inşa edilir,” diye anlatıyor mimar Tom Auger ve ekliyor “Aynı zamanda sabit bank sayesinde iplere ihtiyaç kalmadan teknelere inilip binilebiliyor.”

Sundshopen’daki iskele de yeniden yapılandırma kadar çok işlevli. Suyu keşfetmek, balık tutmak, dalmak, kanoya binmek, derin sulara açılmak gibi birçok imkan sunuyor. Bu sayede de kıyı kesimi için büyük önem arz ediyor.

İskelenin konstrüksiyonu, ahşaptan yapılmış. Kuru alanlarda çam ağacı, daha ıslak alanlarda ise kabuksuz kavak kullanılmış.

Ahşap strüktür, 20 santimetre kalınlıkta arduvaz levhalardan oluşan küçük taşlar ile doldurulmuş. Kullanılan malzemeler, yürüyüş yolunun üstünde bulunan yerel taş ocağından getirilmiş.

İskelenin sonunda ise daha büyük taşlar suyun altından hafifçe dışarı taşıyor ve göz alıcı bir detay oluşturuyor.

Suyun derinleştiği son kısımdaki büyük taşlar, hem oturmak hem suya atlamak hem de dalış için kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra çocuklar için bir güvenlik bariyeri oluşturuyor.

Sahilden ormana doğru uzaklaştıkça büyük taşlar, perspektifin kaçış noktasında etkileyici bir motif oluşturuyor.

İskeleye ek olarak tuvalet için küçük bir yapı tasarlanmış. Kumlanmış alüminyumdan yapılmış blok, plajın girişinde yer alıyor ve yekpare bir görünüm sunuyor.

Tuvaletin dayanıklılığı ve estetiği için alüminyum kullanılmış.

“Alüminyum kaplama eşit ve temiz bir görünüm kazandırmak için tebeşirle kumlandı,” diye anlatıyor Auger. “Bu etki, patikanın başındayken ardına dair merak yarattığı için özel bir önem taşıyor.”

Yenilenen alan, eskisine göre çok daha fazla ziyaretçi ağırlamaya başlamış. “Tasarladığımız alan, yaz başlamadan hemen önce açıldı ve hem yerel halk hem de dışarıdan ziyaretçiler tarafından büyük beğeni topladı.” diyor tasarımcılar.

Bölgede yapılan iyileştirmeler ve tuvalet binası gibi modern yapıların eklenmesi, burayı; yüzme, balık tutma, kanoya binme, piknik ve yerel toplantılar için cazip bir destinasyon haline getirmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın