Norveç’te Bir Açık Hava Banyosu

Proje, Norveç’te Moss şehri belediyesinin 300. yıl dönümü kapsamında şehir merkezinin batısındaki eski bir sanayi bölgesini yeniden canlandırmak için 2018 yılında düzenlediği yarışmanın sonucunda kazanan proje olarak hayata geçirilmiş.

Yarışmayı Rintala Eggertsson Architects, yüzen iskelelere yerleştirilen bir banyo enstalasyonu olan “FLYT” önerisiyle kazanmış.

Mülk sahipleriyle yapılan görüşmelerden sonra proje yakındaki bir yere taşınmış ve strüktürlerden ikisi önceden var olan iskelelere uyacak şekilde yeniden tasarlanmış. İkincil fonksiyonları barındırmak, şehir merkezine doğru ekseni güçlendirmek ve park alanına daha insani bir ölçek kazandırmak için bitişik parkın içine üçüncü bir strüktür daha yerleştirilmiş.

Proje, gözetleme platformu ve ışık tesisatı ile dalış kulesi ve yıl boyunca halka açık olacak sauna olmak üzere iki yapıdan oluşuyor. Strüktürler iki yüzyıldan fazla bir süredir Moss limanı etrafındaki kültürel manzarayı tanımlayan bölgedeki endüstriyel yapılardan ilham alınarak tasarlanmış.

Proje, üst üste konulan legoları andıran bloklar şeklinde nakliye konteynerlerine benzer hareketli bir dizi ahşap modülden oluşturulmuş.

Kıyı kenarındaki kurulumlar deniz kenarındaki gezinti yolunun kenarını tanımlayan bir eşik gibi denize açılan kapılar olarak işlev görecekleri için insanlarla etkileşimli olarak planlanmış. Bu nedenle, tasarımda farklı bir ölçek ve insan oranlarına daha yakın bir mimari ifade vermek önem kazanmış.

Tasarımcılar, kurulumların ziyaretçilere sadece görsel değil, dokunsal bir deneyim de sunacak doku ve fiziksel karaktere sahip daha fazla organik malzeme kullanmanın doğru olacağını düşünmüş.

Sonuç olarak Moss’un merkezindeki açık hava banyosunu genel halk için çok daha erişilebilir hale getiren işlevsel, ancak görsel olarak da çekici bir proje ortaya çıkarılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın