Norveç’te Beyaz Porselen Kilise

Norveç'in Porsgrunn şehrinde yeni tamamlanan kilise mimar Espen Surnevik ve Trodahl Architects iş birliğinde tasarlandı.

Surnevik’in porselen kaplı, beyaz renkli, modern kilisesi, Porsgrunn’un 2011 yılında çıkan bir yangında tahrip olan, 18. yüzyıldan kalma kilisesinin yerine yapılmış. Son derece modern görünen yeni “diriliş kilisesi”, selefinin anıtsal doğasını korumayı amaçlıyor.

Yeni kilise yanan binanın kapladığı alan üzerine inşa edilmiş, strüktür yapısını ve kendine özgü beyaz rengini kayıp kiliseden alıyor. Surnevik, 21. yüzyıl cemaatine uygun, ancak önceki bina ve daha geniş dini mimari tarih ile ilintili modern bir kilise yaratmayı amaçlamış.

Kilisede önemlerine göre farklı yükseklikler verilmiş 11 farklı geometrik hacim bulunuyor. Kiliseye dikkat çekmek için tasarlanan çan kulesi en yüksek hacimken ve onu kule şeklinde yükselen bir çift dua mekanı izliyor.

Sunağın üstünde, sanatçılar Espen Dietrichson ve Marie Buskov tarafından tasarlanan, yüz parçalık, yanmış, sırlı porselenden yapılmış bir duvar süslemesi bulunuyor.

Kilisenin ana salonunu çevreleyen biraz daha kısa altı yapı, kutsal alan ve organ da dahil olmak üzere başka işlevler içerirken, teknik alanlar binanın arkasındaki en kısa hacimde.

Formların her biri, çan kulesinin 3,3 derecelik eğim açısına uyacak şekilde eğimli.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın