Norveç Sahilinde Kırmızı Bir Kabin: The Bathhouse

Modern ve şaşırtmalı tasarımıyla kabin, geleneksel Norveç kayıkhanelerinin görünümünden, özellikle de kırmızı boyalı yüzeylerinden ilham alıyor.

Norveçli mimarlık ofisi Handegård Arkitektur, suyun üzerinde yükseltilmiş, parlak, kırmızı bir kabin tasarladı. 18 m2’lik bir alana sahip kabin, Norveç’in Østfold eyaletinin, Hankøsundet Adası’nda, deniz kıyısında bulunuyor. Sahile yakın yerde yaşayan bir müşteri için tasarlanan kabin, Bathhouse olarak adlandırıldı. Mimarlar, bölgedeki geleneksel yapılara modern bir yorum katmak amacıyla çağdaş malzemeler kullandı.

Kırmızı boyalı cephe kaplaması ve teneke çatı örtüsü ile geleneksel ama modern Norveç kabini, granit sütunlarla desteklenerek suyun üzerinde duruyor. Arka yoldan gelirken kabin, daha kapalı ve mütevazi bir görüntü oluşturarak, geleneksel ve küçük bir Norveç kayıkhanesine benziyor.

Kültürel ve tarihi çeşitliliğe uyum sağlarken, aynı zamanda beklenmedik bir şeye dair ipucu veriyor. 45 derece açıyla yerleşen, ince ahşap plakalar sayesinde kabinin camla kaplı yaşam alanı, deniz kıyısından bakıldığında yapıya mahremiyet sağlıyor. Ancak, içeriden deniz manzarası görülüyor. Kabin, deniz manzarasının içinde korunaklı bir mekan deneyimi sunuyor.

Çevreye uyum sağlama düşüncesiyle tasarlanan yapı, aynı zamanda modern bir tasarım anlayışına sahip. Mimarlar, çatı ve duvar gibi düz yüzeyler yerine, nadir ayrıntıları olan bir hacimle çalışarak bu modern tasarım ifadesini güçlendiriyor. Mekan deneyimini arttırmak için malzemeler de hacimle uyumlu ve aynı renkte seçiliyor.

İç mekanda malzemeler, masif ahşap döşeme ve tavanlar ile kabinin arka tarafında bulunan tuvaletin masif ahşap duvarlarından oluşuyor. Mimarlar ana odadaki geleneksel dikmeleri kaldırarak yerine çatıyı destekleyen, 45° açılı, daha kalın bir ahşap kaplama kullanmış.

Her ahşap panel arasına ince, şeffaf akrilik panel monte edilmiş. Kapılar da aynı şekilde ancak hem akrilik panelli hem de akrilik panelsiz olarak yapılmış. Kabin, iki granit sütun ve arkada beton bir kaide üzerinde duran galvanizli çelik bir çerçevenin üzerinde duruyor. İki adet kanatlı kapı, dışarı doğru uzanan ahşap bir platforma açılarak yaşam alanı ile doğal çevre arasında bir iletişim kuruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın