Norveç Kırsalında Görünmez Ev: Villa Aa

Norveç'in Vestfold eyaletinde bulunan ve neredeyse görünmez bir ev izlenimi veren Villa Aa, Danimarkalı mimarlık ofisi CF Møller Architects tarafından tasarlandı.

Norveç kırsalının inişli çıkışlı tepeleri ve tarihi çiftlik evleri arasında yer alan Villa Aa, doğaya ve tarihi tarım arazisine saygı göstermek için olabildiğince gizli ve görünmez olacak şekilde tasarlanmış. Tasarım sürecinde sağduyulu kalmak ve evi belirgin bir şekilde öne çıkaracak herhangi bir mimari hareketten kaçınmak; öte yandan minimalist, zarif ve aynı zamanda şık bir aile evi yaratmak ekibin ana hedefi olmuş.

Tarım arazisi içindeki mevcut tarım tesisine yeni bir ek olarak tasarlanan ve tamamen modern bir üsluba sahip olan ev, Vestfold bölgesinin yeşillik ve su bağlamında adeta eriyor. Yapı, biyoçeşitliliği, manzarayı ve araziyi korumak için tarla ve su manzaralarına tamamen bakacak şekilde bir yamaca kısmen gömülmüş. Yeşil çatı, özenle seçilmiş malzemeler ve az yer kaplayan hacim sayesinde mimari, alana sorunsuz bir şekilde yerleşmiş.

Evin mutfaktan yemek alanına ve salona akan geniş açık plana sahip ana yaşam alanı, doğal olarak manzaraya yönelmiş. Yatak odaları, banyolar ve bir aile odası ise arkaya gizlenmiş. Alışılagelmiş ev alanlarının yanı sıra, aile yadigarlarını gösteren küçük bir cam vitrine sahip bir fuaye, bir ev ofisi, bir misafir odası ve bir yardımcı odası da bulunuyor.

Malzeme seçimi sırasında çiftlik tesisinin bir parçası olan evin dayanıklılığı göz önüne alınarak beton tercih edilmiş. Görünür kalıp izleri, beyaz çimento ve agrega, dokunsal ve hafif yapısıyla teraslar ve basamaklar gibi iç mekanlara ve dış çevre düzenlemesine hakim olmuş. İşlenmemiş sedir kaplama, önceden patinalanmış çelik ve çinko ile birlikte yapıyı vurgularken ön cephedeki cam şeritler her şeyin hafif ve yarı saydam görünmesini sağlamış.

Açık alanlar, mülkü çevreleyen çok çeşitli yaşam alanları ile oldukça önem kazanıyor. Dronninga Landskap tarafından tasarlanan bahçe, heykeller ve güneşlenme teraslarının yanı sıra kompleksin sert yüzeylerini yumuşatan bir yüzme havuzu ve iki su aynası barındırıyor. Su bitkileri ile doldurulan su öğelerinden biri, bu akıllı ve görünmez evde doğa ve mimarinin nasıl zahmetsizce bir araya geldiğini gözler önüne seriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın