Norman Foster, Martha’s Vineyard’da Bir Tatil Evi Tasarladı

Pritzker Mimarlık Ödüllü mimar Norman Foster, Martha's Vineyard'daki Foster Retreat'i arkadaşları ve Norman Foster Foundation için bir tatil evi olarak tasarladı. Evin iç mimarisinde Karimoku için Foster tarafından tasarlanan mobilyalar kullanıldı.

Foster Retreat, adı verilen Massachusetts’teki tek yöne eğimli çatıya sahip bina, Norman Foster’ın ABD’deki evinin karşısında yer alıyor.

Ev, bir açık veranda alanını çevreleyen, ahşap panjurlar ve ahşap kirişlerle bağlantılı olan bir dizi açılı çelik kirişten oluşuyor.

Martha’s Vineyard’ın geleneksek ahşap yapılarına ve sürdürülebilirlik referanslarına atıfta bulunan tatil evinin tasarımında, Kuzey Amerika ahır yapılarının etkisiyle büyük miktarda ahşap kullanılmış.

Foster + Partners kurucusu Foster, “Retreat, Kuzey Amerika’nın ahşap ahır yapılarından ilham alıyor ve bu ahşap yapı geleneğini yere hafifçe dokunan, ince çerçeveler biçiminde çelikle birleşiyor.” dedi.

“Ahşap, yalnızca sürdürülebilirlik nedenleriyle değil, aynı zamanda adayı karakterize eden geleneksel binalara doğrudan bir referans olarak da bariz bir seçimdi.”

Foster’ın ailesinin ve Norman Foster Vakfı’nın arkadaşları için özel bir konut olarak kullanılacak olan Foster Retreat’i çevreleyen arazi, binayı yol kenarından gizlemek ve peyzajın içine yerleştirmek için şekillendirildi.

Mimarlık ofisi, binaya yüksek seviyede yalıtım ve gölgeleme sağlarken sürdürülebilirliğini de arttırmak amacıyla alana yerli bitkilerin yanı sıra bir de güneş paneli seti kurmuş.

Binanın içinde, beyaz duvarlar, açık renkli ahşap paneller ve ahşap zemin kullanılmış.

Foster, evin iç ve dış tasarımındaki sade malzeme paletine uyum sağlamak için Japon mobilya markası Karimoku ile birlikte NF Collection adında bir ahşap mobilya koleksiyonu da tasarlamış.

Koleksiyon, mat ahşap bir iskelete ve dolgulu döşemeye sahip bir yemek sandalyesi, iki tabure, bir çalışma sandalyesi, bir kanepe ve bir yemek masasından oluşuyor.

Foster, “Karimoku için tasarladığım ahşap esaslı mobilyalar, binanın arkasındaki felsefenin bir uzantısıdır. Bana her zaman Amerikan Shaker Hareketi ile geleneksel Japon mobilyaları arasında bir ortaklık varmış gibi görünmüştür. Tarihi Japon mimarisinin niteliklerine olan hayranlığım göz önüne alındığında, bariz kültürel bağlantılar var,” dedi

Foster, “Martha’s Vineyard’daki Foster Retreat’te oluşturulan alanlara en iyi ne tür mobilyaların sığabileceğini düşünmeye başladığımızda, binanın farklı kullanımlarına uygun tek bir özel koleksiyon olmadığını fark ettik. Ismarlama bir mobilya ailesi geliştirmeye karar verdim,” diye açıkladı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın