New York’ta Şeffaf Bir İslam Kültür Merkezi

Yerel mimarlık ofisi Buro Koray Duman, New York'ta camla kaplı bir İslam Kültür Merkezi için, İslam'a yönelik korkuya dayalı bakış açılarını ortadan kaldırmayı amaçlayan şematik bir tasarım hazırladı.

New York merkezli, kar amacı gütmeyen kuruluş “American Society for Muslim Advancement” 2014 yılında ofise ulaşarak, New York’ta çok inançlı bir toplum merkezi tasarlamasını istedi.

Araştırmalara göre New York metropolitan bölgesinde, 400 bin ila 800 bin müslüman olduğu belirlendi. Merkez, sosyal adalete, ilerici değişime, dinler arası beraberliğe ve kültür alışverişine katkıda bulunmayı ve geliştirmeyi amaçlıyor.

Külliye olarak adlandırılan 9.290 metrekarelik binanın şematik tasarımı tarihi İslam kültür komplekslerinden ilham alıyor. Bu komplekslerde merkezi bir cami etrafında kurulan, yatay olarak düzenlenmiş çeşitli fonksiyonları ile alçak binalar bulunuyor.

New York merkezinde kentsel bağlam göz önüne alındığında, ofis külliye konsepti kullanmayı tercih etmiş fakat program dikey olarak üst üste yerleştirilerek tasarlanmış.

Yüksek heykelsi hacme sahip yapının etrafı camla kaplanmış. Yapının iç hacmi geleneksel İslami desenlerden esinlenen bir perde ile çevrelenmiş. Merkezdeki alan oditoryum, kütüphane, mescit, restoran, ofis ve diğer bölümlerden oluşuyor. Eğimli yürüme yolları ve kamusal mekanlar merkezi hacmin etrafını sarıyor.

Ofis, cephenin saydamlığının şeffaflığı yansıttığını ve “bilinmezlik korkusu”nun önüne geçtiğini ifade ederken genel tasarımın, tarihin şaşırtıcı bir şekilde şiirsel ve karmaşık yansımasını göstermek için oluşturulduğunu sözlerine ekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın