New York’ta Hareketli Duvarları ve Hamaklı Ahşap Strüktürleriyle Öne Çıkan Bir Ev

No Architecture tarafından iç tasarımı yenilenen New York West Village'daki iki katlı daire, file hamakları taşıyan ahşap strüktürü ile öne çıkıyor.

Urban Tree House isimli iki katlı konut, Richard Meier & Partners tarafından tasarlanıp yapımı 2005 yılında tamamlanan 165 Charles Street adlı Hudson Nehri’ne bakan bir gökdelende bulunuyor.

326 metrekareye yayılan dairenin yeni iki katlı yaşam alanı, üç tarafı 6,7 metre olan cam duvarlarla çevreleniyor.

Mimarlık ofisi, ışığın girmesini engellemeden hacmin ölçeğini küçültmek için dikey, yatay ve çapraz ahşap kirişlerden inşa edilmiş iki “ağaç ev” ekledi.

Strüktürlerden biri evin kat planıyla hizalanırken, diğeri parka ve ötesindeki nehre bakacak şekilde konumlanıyor.

Her ikisi de, erişimin sarmal bir merdivenle sağlandığı iki kule arasında, kirişler arasına gerilen siyah ağdan yapılmış hamaklar içeriyor.

“Yaşanabilir diyagramlar gibi, bu enstalasyonlar, 3 boyutlu ızgaralı bir matrisin iki parçası olarak okunabilir – birbirine bağlı mekansal ilişkilerin x-, y- ve z-çizgilerini ifade eden ahşap çerçeve.”

Bu yapıların altında ve çevresinde bulunan bitkiler “ağaç ev” estetiğine katkı sağlarken, mobilyalar, gri ve nötr tonlarda renklendirilerek açıkta kalan beton kolonlara ve tavanlara uyum sağlıyor.

Bu renk paleti, sağladığı çok fonksiyonlu imkanlar nedeniyle mimarların “odalar” olarak adlandırdıkları dört banyo ve dört yatak odası içeren daire boyunca devam ediyor.

Mahremiyet veya bağlantısallık seviyelerini kontrol etmek için kaydırılabilen bir dizi hareketli duvarla esneklik sağlanıyor.

Hareketli kitap raflarının, açık yaşam alanını ve bitişik odaları ayırıyor olması buna örnek gösterilebilir. Biri raylarda yanlara doğru kayarken diğeri 360 derece dönüyor.

Aynı konsept, odaların çoğunda bulunan tam boy ahşap panellerle eşleşecek şekilde detaylandırılan kapıların birçoğuna uygulandı.

“Bu çoklu yinelemeler arasında, ‘duvar’ın mimari sorunu artık esas olarak ayırma işlevi görmez, aynı zamanda -harekete eklenen kalite sayesinde- bağlantı işlevi görür.”

Etiketler

Bir yanıt yazın