New York’ta Bir Sanat Mekanı

Bir sanatçıya ait vakfın genişleme çalışmalarının ilk etabı olarak tasarlanan konut, stüdyo ve sergileme alanı, 101 hektarlık alanda, New York, Catskills'te bulunuyor.

New York’lu ofis Buro Koray Duman, bir sanatçıya ait vakfın genişleme çalışmalarının ilk etabı çerçevesinde inşa ettiği eklentiyi tasarlarken bölgeye özgü tarım yapılarından ilham almış.


Fotoğraflar: Peter Murdock

Architizer A+Awards 2017’de yılın yükselen ofisi ödülü sahibi Buro Koray Duman Architects’ten tasarımını, mülkün uzun vadedeki gelişimini göz önünde bulundurarak gerçekleştirmesi talep edilmiş.

Program nihayetinde ek bir galeri ve koleksiyon depo yapısı, kütüphane, sanatçılar için kalacak yer ve ziyaretçi merkezine ev sahipliği yapacak.

2015’te tamamlanan sergileme ve depo alanı girişimin ilk aşamasını oluşturuyor.

Kübik yapının üçgen silüeti civardaki depolardan geliyor. Ahşap cephe kaplaması ve metal çatıda kullanılan malzemeler, modernin estetiği gözetilerek, yapının basitliğini vurgulayacak şekilde seçilmiş.

Mimar mekan genelinde aynı zamanda geleneksel kulübe kombinasyonları da önermiş.

Mekanın orijinali, Upstate New York’ta yaygın olan küçük depolardan oluştuğundan, yeni yerleşimde de oranları kadar malzeme ve programa ilişkin varyasyonları ile oynadığımız, aynı tipolojiyi kullanan seriler önerdik.

Galeri ve depo yapısında gizlenmiş servisler ve heykelsi giriş strüktürün minimal kurgusuna eklenmiş.

Geniş bir metal sürgülü kapı mekana girişi sağlarken, civardaki barakaları anımsatıyor. Ayrıca boyutları eserlerin transferini kolaylaştırıyor.

Ofis mekan genelinde rüzgar erişimini  sağlamak amacıyla minimal yollar tasarlamış.

Tüm mevcut yapıları bağlayan yeni geçirgen kaplama sistemi, alandaki su geçirmez yüzeyleri minimize ediyor.

Yapının programı ve işverenin amacı yoğun kullanımı önlemek olmuş. Mekanda kullanılacak enerjiye düşük talep olması, mimarlara günlük maliyetleri düşük tutmaya yarayacak çeşitli cihazları dahil etme imkanı sağlamış.

Yapıda pasif yapım sistemleri uygulandı ve dış mekanlarda üretilen detaylar minimum enerji harcayıp, ısıtma/soğutma maliyetlerini düşürme imkanı sağladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın