New York’ta 10 Yılda Neler Değişir?

Mekanın çok kültürlü yapısının sermaye ile yıkılışı, soylulaştırma ile tek düze oluşu, New York'ta sadece 10 yılda kendini açık etti.

Sermayenin kente gelişi mekanın değişim hızını her geçen gün arttırıyor.


Belki onlarca geçtiğimiz yüzyıl öncesi ve bugünün fotoğraflarının karşılaştırması bu sebeple bir şey ifade etmiyor çünkü artık kentler sabah uyandığınız da bile değişmiş olarak görebileceğiniz bir zamansal girdap içerisindeler.

Hele ki söz konusu kapitalizmin “böğüründe” yer alan New York ise. Fotoğraçı ikili James ve Karla Murray New York’ta 10 yıl öncesinin fotoğrafları ile bugünün fotoğraflarını karşılaştıran bir seri yaptı ve Store Front The Disappearing Face of New York kitabını yayımladı. Çalışma özellikle Çin, Yahudi mahalleleri gibi tanımlı alanlarda yapıldı.

Bir mahallenin, bir belleğin ne denli hızla değişebileceğini gösteren bu çalışma kentin merkez alanına yaklaştıkça, dünyanın dönüş hızını da daha hızlı hisseder gibi olacağınızı size anlatıyor… Yada mekanın sterilazyonunu…

Eski plakçılar pizzacılara dönüştüğü, kimisinin yerinde ama çürümeye bırakıldığı sokaklarda bir bellek kayboluyor… İmajların karşılaştırmalarına bakıldığında yokolan mekanların güçlü bir kent imgesi sunduğu yerine gelenlerin ise karmaşık çoğu zaman “hiç” bir mekana dönüştüğü ortaya görülüyor… O güçlü ifadelerden eser kalmıyor.

Etiketler