New York’a Yeraltı Parkı Geliyor

Eski rayları yeni parklara dönüştürme fikrini deneyen ve çok da seven New York'un yeni projesi Lowline'a geçtiğimiz ay şehrin resmi kurumlarından izin çıktı. Proje merceklerle topladığı gün ışığını yer altına indirip orman benzeri bir atmosfer yaratıyor.

153 milyon dolara mal olan ve yılda 6 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Highline projesinin başarısından sonra New York şimdilerde yeni bir projenin hazırlıklarını yapıyor. Lowline isimli yeni proje, 70 yıldır kullanılmayan bir yeraltı tramvay hattını yeraltı bahçesine dönüştürmeyi amaçlanıyor.

Manhattan’ın Lower East Side bölgesinin altında 4000 m2’lik bir alanı kaplaması planlanan projenin, bölge halkının ihtiyacı olan rekreasyon alanına kavuşmasını sağlayacağı düşünülüyor. Bölge halkının şimdiye kadar sahiplenmiş gözüktüğü projeyi eleştirenler, alanın soylulaşmasına ve kiraların artmasına neden olacağını düşünenler de mevcut. Bu pek de haksız bir eleştiri değil, nitekim 2011 yılında açılan Highline, çevresini yatırımcılar için oldukça cazip bir seçenek haline getirmişti.

Projenin tasarımcıları James Ramsey ve Dan Barasch ise Lowline’ı gelecek nesil yer altı bahçeleri için örnek olacak bir tasarım olarak görüyorlar. Tasarımcıların 5 sene önce geliştirmeye başladıkları mercek teknolojisi sayesinde gün ışığı yeryüzünden alınıp tüplerle yer altına indiriliyor, böylece yerin altında bitkilere fotosentez yapabilecekleri ışık sağlanmış oluyor.

Lowline’ın pilot projesi olan Lowline Lab geçtiğimiz Ekim ayında ziyarete açılmıştı. Bugüne kadar çocuk eğitim grupları da dâhil 70.000 kişiyi ağırlayan laboratuvar Mart 2017’ye kadar açık olacak. Burada geliştirdikleri mercek teknolojisini deneyen ve bitki yetiştirmeye başlayan grup için bir diğer iyi haber ise geçtiğimiz ay geldi. Belediye Başkan Yardımcısı Alicia Glen ve NYCEDC Başkanı Maria Torres-Springer, New York şehrinin resmi olarak Lowline projesini onayladığını açıkladı. Bu karar, projenin ilerleyen günlerde fon arayışına çıkacağı ve sürecin hızlanacağı anlamına geliyor.

Şimdilik sizi dünyanın ilk yer altı parkına sahip olma fikriyle heyecanlanan New Yorklular için Petter Ringbom tarafından çekilip LCD Soundsystem tarafından seslendirilen video ile başbaşa bırakıyoruz:

Etiketler

Bir yanıt yazın