New York Sokakları Değişiyor

Sokakta bir havuza ya da bir dans okuluna kim hayır diyebilir ki ?

Sokaklar ve kaldırımlar kentte yer alan kamusal alanların yaklaşık %80’ini oluşturuyor. Bu alanlar sadece iş ve ticaret alanları ile konut alanlarını birbirine bağlamak ile kalmıyor, aynı zamanda her biri oyun, eğlence gibi ihtiyaçlar için kullanılabilecek alanlar. Tüm bunların yapılması ise sadece kentlilerin hayal gücüne kalmış. Kentte büyük değişimler yaratabilmek için yapılması gereken kentlilerin kenti kullanması için olanak yaratmak. New York’un ulaşım politikalarına yön veren yaklaşımların amacı da tam olarak bu: kentlilerin sokakları kullanabilmesi için olanak yaratmak.

Bu günlerde New York’da bir şeyler değişiyor
Kentlileri sokakları daha verimli kullanmaya ve motorlu araçları kullanmadan kent içi ulaşımı çözmelerine yönelik girişimler birer birer hayata geçiyor. Bisiklet paylaşım sisteminin ardından kentteki yenilikler devam ediyor. 
Janette Sadik-Khan Cumartesi günleri dans okullarını, koşu müsabakalarını, festivalleri ve geçici ve alternatif kullanımları destekliyor.New York’ta gezinirken bir sokak havuzu ile karşılaşmak elbette şaşırtıcı olabilir. Farklı ve ilginç bu uygulamalar New York’ta yaz boyu sürecek.


Fotoğraf: Liu Xin/Xinhua Press/Corbis

Bundan yıllar önce Robert Moses’ın otoyollar ile böldüğü, bugün sokak hayatı, sokak tasarımı denildiğinde ilk akla gelen isim olan aktivist Jane Jacobs’ın çalışmalarına konu olan New York sokaklarını canlandırmak için kent yönetimi yenilikler yapmaya devam ediyor. Janette Sadik-Khan başkanlığında yürütülen çalışmalar New York’un yönetiminde devrim yaratacağa benziyor.

Yaz Sokakları 2012 etkinliği ile motorlu araçlardan arındırılarak kentlilerin nefes alması, bisiklete binmesi, oynaması için hazırlanıyor. Proje New York şehir yönetiminin “daha gelişmiş bir New York” fonu ile destekleniyor. 

New York kent yönetimince hazırlanan yürüyüş rotası. Kaynak: http://www.nyc.gov/html/dot/summerstreets 

Etiketler

Bir yanıt yazın