New York Metrosu’nda Yol Bulmak İmkansız! İşte Bunu Düzeltmenin 3 Yolu

New York dünyanın en büyük metro sistemine sahipken aynı zamanda en kötü metro işaret sistemine de sahip.

Bir istasyonda az sayıda ya da çok fazla işaretin yer alması, iki şekilde de kafa karışıklığına sebep olur. 468 istasyon ve yaklaşık 1050 kilometrelik bir hat uzunluğu ile yer alan metro sistemindeki hizmet değişiklikleri küçük posterlere basılıp, istasyonlara gelişigüzel asılıyor. Bazı zamanlarda, elde yazıldıkları da oluyor. Genellikle İngilizce yazılan bu bilgilendirme posterleriyle turistlerin kendilerini her gün Far Rockaway’de bulmamaları bir mucize.

New York markalaştırma ajansı olan Original Champions of Design (OCD), New York Şehir Metrosu işaret sistemi problemine gezici bir deneysel alternatifle çözüm arıyor. Bu 21. yüzyıl sistemi umutsuz bir şekilde 20. yüzyıla sıkışmış. Urban Design Week sırasında GOOD Design New York City etkinliğinde sunulan öneriyi aktarıyoruz:

Teknolojiyi Kucakla
OCD tüm istasyonlara dijital destekli işaret tabelaları öneriyor. (Bazı yerlerde Penn İstasyonu gibi öneri uygulandı). OCD’den Jennifer Kinon “Güzergahlar sürekli değişiyor ve bu kağıt posterlerle gerçekleştirilen güncellemeleri takip etmek imkansız hale geliyor. Dijital gösterimlerle eşzamanlı gerçekleştirilebilecek güncellemeler, kullanıcılara yansıtılarak görsel kirlilik ve gürültü kirliliği önlenmiş olacak”. Stüdyo aynı zamanda ayakta seyahat eden yolcuların yeraltında bile rotalarını çizebilmeleri için yeni bir GPS sistemi öneriyor. Kinon, “GPS sisteminin en çok tercih edilen özelliklerden biri de geri besleme sağlayabilmesi. Yanlış bir yola girdiğinizde MTA’ya ve size uyarı gönderiliyor. İşaretlerin nerede karmaşık olduğunu ve düzeltmek gerektiğini belirtmek için daha iyi bir yöntem olabilir mi?” diyor.

Metro İstasyon Haritaları
New York’un metro istasyonları insanı çıldırtacak kadar karmaşık. Hergün düzenli olarak kullanmama ve 4 yıl yaşamama rağmen, 4. Batı Caddesi metro istasyonunun bir eskizini bile çizemedim. OCD’nin çözümü ise istasyonların haritalarını sağlamak. Böylece insanlar kaybolmayacaklar.

First Car
Turistler! Turistlerin sürekli zig zag çizmeleri, ısrarla 3 kişinin yanyana yürümesi, en kalabalık ve dar alanlarda durabilme becerileri gerçekten inanılmaz! OCD’nin bunun için de bir çözümü var. İçerisinde şehir rehberlerinin, tişörtlerin ve başka turistleri cezbeden öğelerin bir arada yer aldığı bir metro arabası: First Car. OCD’nin ürünle ilgili manidar bir reklamı bile var: İçine girin ve ilham alın. İçine girin ve hediyelik eşyalardan alın. İçine girin ve yoldan çekilin.

Açıkça görülüyor ki, OCD’nin fikirleri uygulanabilir bir alternatif önermektense, daha çok işaret sorunları ile ilgili yeni fikirleri desteklemek yönünde. Dijital işaret levhaları yapılmaya başlandı bile. Ancak GPS sisteminin uygulanması biraz zor. Herkesin böyle bir cihaz taşıyacağını öngöremezsiniz. İstasyon haritaları başka bir sorunu ortaya çıkarıyor. Şehrin temsilcilerinden biri böyle bir sistemin, şehrin ilçelerinin birbirinden bağımsız çalışmasından dolayı şu anda gerçekleştirilemeyeceğini bildirdi.

First Car projesine gelince: Eğlenceli bir konsept fakat hiçbir zaman gerçekleşmeyecek. Eğer şehir birkaç istasyon haritası bile üretemiyorsa, hiçbir şeyden haberi olmayan turistleri bir araba içerisinde organize etmesi de imkansız. Belki de, istasyon işaret levhalarının tekrar tasarlanması yeterli değil. Şehir bürokrasisinin de biraz dürtülmesi gerekiyor.

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    Hani bazen görmeden yazarız da sonra görünce hata yaptığımızı anlarız. Bu haberi yazan editör acaba dünya metrolarını görmeden mi haberini yazdı demekten kendimi alamadım. New York metrosunda kaybolduğumu hatırlamıyorum, son derece rahat.

Bir yanıt yazın