Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver: “Tarihi Yıkmıyor, Tarihi Ortaya Çıkartıyoruz”

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticilerinin 03 Şubat 2016 günü yaptıkları basın toplantısında Nevşehir tarihinin zarar gördüğünü ifade ettikleri açıklamaya yanıt verdi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticilerinin 03 Şubat 2016 günü yaptıkları basın toplantısında Nevşehir tarihinin zarar gördüğünü ifade ettikleri açıklamaya, “tarihi yıkmıyor, tarihi ortaya çıkartıyoruz” sözleriyle yanıt verdi. Ünver, 05 Şubat günü yaptığı basın toplantısında yeraltı şehrindeki temizlik çalışmalarının hukuka uygun bir şekilde devam ettiğini belirterek, kentsel dönüşüm yapılan bölgelerde tek bir tescilli evin dahi belediye tarafından yıkılmadığını öne sürdü.

Hasan Ünver ayrıca şunları söyledi:

“Biz hukuku baş tacı ederiz, biz hukukun üzerinde bir güç değiliz. Bizim yaptığımız her şey hukuka uygun olmak zorunda, bizde hukuka uygun bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşkesinde halen devam eden arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmalarıyla ilgili her defasında kamuoyuna da bilgiler aktarıyoruz. Kentsel Dönüşümü tamamlayıp Nevşehir’in ufkunu genişletip, tarihini ortaya çıkaracağız Allah’ın izniyle. Bunu yapabilmek için gece gündüz çalışıyorum. Önümüze kimse geçemeyecek.”

“Kültür ve Turizm Bakanlığı sürdürülen çalışmaların tamamen içerisinde”

Söz konusu çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun da bilgisi dâhilinde gerçekleştirildiğini aktaran Ünver, bu bölgede geçmişte sit alanı uygulaması bulunmazken, Nevşehir Belediyesi olarak yaptıkları başvuru sonrasında bölgenin 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenerek koruma altına alındığını kaydetti. Ünver sözlerine şöyle devam etti:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı sürdürülen çalışmaların tamamen içerisinde yer almaktadır. Söz konusu çalışmalar başlatılmadan önce Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde görevli uzmanlarla bölgeyi tarayacak biçimde jeo radarlar ile çalışmalar yapıldı. Sonra bu neticeler ile yerin altındaki boşluklar tespit edildi. Bunların bütün masraflarını biz yaptık. Nevşehir Belediyesi’nin bölgenin sit alanı olarak belirlenmesine yönelik başvurusunun ardından 09 Mayıs 2014 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarınca bölgede sit irdeleme çalışması yapıldı. Bunun sonucu da bölgenin 3. Derece Arkeolojik Sit Alanına uygun olduğuna karar verildi. Kaya oyma mekanların tamamının ortaya çıkarılması amacıyla bilimsel, teknik yöntemler ile Müze Müdürlüğü denetiminde çalışma yaptırılarak, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunuldu ve karar verildi. Yani, Bakanlık konunun tamamen içerisindedir. Bu bölgede bulunan tescilli binaların restorasyon çalışmaları da bu süreçte gerçekleştirilecek.

Biz orada tarihi korumak için çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ve Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan aldığımız arkeolojik araştırma ve temizlik çalışması izni de elimizde mevcuttur. Bölgede kazı yaptığımız ileri sürülüyor, nihayetinde bölgedeki arkeolojik araştırma ve temizlik çalışması. Tüm gücümüzle bu bölgeyi önce şehrimize, ülkemize ve sonrasında da tüm dünya insanlığına kazandırma çabamız bundan sonra da aralıksız devam edecek.”

“Yıllardır dökülen enkaz ve beton parçalarını elde taşıyacak değiliz”

Yapılan çalışmaları belgeler ile gösteren Belediye Başkanı Ünver şunları da söyledi:

“Bizler üstelik öyle hassas çalışıyoruz ki, sismik ve öz direnç çalışmalarının ardından belirlediğimiz çukurların üzerine iş makinası bile çıkarmıyoruz. Elle temizlik yapıyoruz. Altında herhangi bir şey olmadığı tespit edilen yerleri Müze denetiminde iş makinası ile temizliyoruz. Yıllardır dökülen enkaz ve beton parçalarını elde taşıyacak değiliz.

Nevşehir tarihini yüzyıllar öncesine taşıdık. Nevşehir’de Kale’den daha eski bir bulgu yoktu 12. yüzyılda yapılan kaleden başka, Nevşehir’in hiçbir bulgusu yoktu. Şimdi biz bunu bulduk ve koruyoruz Allah’ın izni ile. Biz bunu dünya insanlığına armağan ediyoruz. Nevşehir’in tarihi değişiyor diyorum, birileri rahatsız oluyor. Var mıydı daha önce Nevşehir’in merkezinde yer altında resimli bir kilise bulgusu? Biz bu güzelliği de ortaya çıkardık. Bu güzelliğin üzerinde tuğlalar ve briketler vardı. Biz bu güzellikleri de çıkarmaya devam edeceğiz. Burayı ülkemize kazandırmak için çalışmalarımız sonuna kadar devam edecektir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın