Nesin Sanat Köyü 2018 Mimarlık Programları Devam Ediyor

Nesin Sanat Köyü 2018 Mimarlık Programlarının ikincisi 9 - 22 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. Gün içinde yapılan seminer ve atölye çalışmalarına ek olarak bazı akşamlar tüm köyün katılımına açık etkinlikler düzenlendi.

Ahmet Doğu İpek tarafından yürütülen “Hareket Halinde (yürürçizer) Atölyesi”nde, katılımcılarla Köy’ün hem iç hem dış mekanlarında, mekanı farklı katmanlarıyla algılama ve algılananı çizerek ifade etme biçimleri üzerine tartışmalar ve çalışmalar yapıldı. Çizim becerilerini geliştirmek için yapılan çeşitli egzersizlerle atölye süreci desteklendi. Mekanı performatif bir şekilde algılama ve temsil etme yöntemi olarak yürüyerek çizim yapıldı.

Burcu Serdar Köknar ve Sait Ali Köknar eşliğinde yapılan “Yer, Duvar, Mekan Atölyesi” yürütücülerin yer, yerleşmek, insan, duvar, mekan, inşa etmek, mimarlık gibi kavramların tartışıldığı “Yer’e Eklemlenmek” isimli sunumuyla başladı. Atölye, katılımcılarla birlikte “yapma” eyleminin düşünmeyi nasıl etkilediği ve düşünmenin “yapış”ı nasıl zenginleştirdiğini deneyimlemek üzere bir duvar inşa etme fikrine odaklandı. Atölye için Köy’de ayrılan yerde, Köy’ün ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak bir duvar inşa edildi. Katılımcıların atölye sonunda oluşturdukları günlüklerden bir kitap oluşturuldu.

Emre Özyetiş, Esra Akbalık ve Esra Sakınç’ın yürütücülüğünü yaptığı “Çevrede İnsan Atölyesi”nde yer, özne, çevre, doğa, mimarlık kavramlarının ilişkiler ağı kavrayışına dair tartışıldı. Teorik anlatımlar ve film gösterimleri yapıldı. Atölyede tartışılan kavramlar ışığında, Nesin Köyü’nden Nişanyan Otel’in bulunduğu tepeye kadar belirlenen rota, kişisel deneyimler ve gözlemlerle haritalandırıldı. Yürüyüş rotası haritalanırken kullanılabilecek çeşitli araçların, malzemelerin ve yöntemlerin potansiyelleri tartışıldı.

Tuğçe Tuna’nın yürütücülüğünü yaptığı “Biyomekanik ve Doğaçlama Atölyesi”nde, mekanın, insan algısını nasıl konumlandırdığı ve zihinsel/fiziksel ve psikolojik durumları nasıl etkilediği konuşuldu. Beden, mekan ve hareketin farkındalığına yönelik çeşitli egzersizler ve doğaçlamalar yapıldı. Sanatçı “Koreografi ve Mimari” adlı sunumunda mekan spesifik ürettiği işlerini anlattı.

Mimarlık Programı’yla eş zamanlı ilerleyen “Bir Nefeste Tek Çizgi Atölyesi”nin yürütücülerinden sanatçı Cansu Çakar, tüm köyün katılımına açık, kendi sanat işlerini de içeren “Doğu Resminde Görme Biçimleri” adlı sunumunu yaptı. Sinan Logie, kendi mimarlık pratiğini çerçevesinde kurguladığı “Kent ve Kır Kesişiminde Yürümek” isimli sunumuyla programa katkıda bulundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın