Nesin Sanat Köyü 2017 Mimarlık Yaz Okulu Programı’nın İkincisi Yapıldı

2015'te Işın Önol koordinatörlüğünde hayata geçirilen Nesin Sanat Köyü, bu sene ilk defa gerçekleştirilen mimarlık programlarının ilkinden sonra ikincisine de ev sahipliği yaptı.

3 Temmuz – 9 Temmuz tarihleri arasında yapılan Mimarlık Yaz Okulu II Programı, “Parça- Bütün: Zaman, Ölçek, Bakış Atölyesi” olarak, Sanat Köyü’nün eş zamanlı diğer atölyeleriyle etkileşim içinde gerçekleşti.

Fikir öncülüğünü ve koordinatörlüğünü Cemil Çalkıcı’nın yaptığı Mimarlık Programı, Nesin Köyleri’nin içinde barındırdığı çok disiplinli yaklaşımla uyumlu olarak, farklı alanlardan katılımcıların mekânsal pratikler üzerine düşünmeleri, sorgulamaları ve üretmelerini sağladı. Eş zamanlı atölyelerle yapılan ortak çalışmalar ve atölye haricinde yapılan destekleyici sunum ve söyleşiler mimarlık programının diğer alanlarla etkileşimi sağladı.

Hande Ceylan, İrem Uslu, Başak Özden’in birlikte yürütücülüğünü yaptığı “Parça- Bütün: Zaman, Ölçek, Bakış Atölyesi” teorik anlatımlar ve uygulamaların iç içe geçtiği program kurgusuyla, mekânsal algı ve kavrayış odağında gerçekleşti. Atölye çalışmalarının ilki olan “kadraj üretimi”, katılımcıların farklı görme araçlarıyla farklı görme biçimlerini deneyimlemelerini sağladı. İlk atölyeyle ilişkili gerçekleştirilen “görme biçimleri üzerine” isimli anlatımda temsil ve soyutlama fikirleri, örnekler üzerinden konuşuldu. Anlatımdan sonraki “seçerek bakmak” uygulamasının vurgusu; genel-özel, parça-detay, tersten-aşağıdan, içinden-keserek, insan-insan olmayan gibi farklılıklarla var olana yeniden bakmak üzerineydi.

Farklı bakma ve görme pratiklerinin pekiştirildiği atölye çalışmalarının bir diğeri “çerçeveye almak” düşüncesiyle ilgiliydi. Çerçeveye alırken neyin altını çizer neyi dışarıda bırakırız sorusuyla “soyutlama” fikri tekrar konuşuldu. “Ağaç, su ve rüzgar” ilişkiselliğini de çerçeve içine alacak bir soyutlama ve temsil çalışması yapıldı. Görsel imgeler ve çerçeveyi en belirgin biçimde çizen kelimelerin içinde olduğu bir sonraki günün atölye çalışmasının adı “kent cambazlığı”ydı. Görünmez kentler kitabından seçilen üç metin üzerinden kolektif imge üretimine çalışıldı. Coğrafyanın, haritanın, haritalamanın, sınırların ne olduğu, nasıl işlediği, çerçevelemenin ve soyutlamanın nasıl buluştuğu hakkında konuşuldu. Bunun üzerinden “ilişkisel haritalama” adlı sunum ile oluşturulan tartışma ortamından sonra, gruplar Nesin Köyü’nü kolektif olarak haritalama sürecine başladı.

“Mekânın nonoküler okuması üzerine” gerçekleştirilen teorik anlatımın ardından “aralığı bulmak” adlı uygulama gerçekleştirildi. Yapılan haritalama işlerinden hareketle Köy’de seçilen üç faklı yere ait yaşamsal aktiviteleri gözlemleyerek veya hayal ederek o yere entegre olabilecek yapısal-yaşamsal habitat inşa etmek üzerine enstelasyonlar yapıldı.

Mimarlık Yaz Okulu II ile eş zamanlı gerçekleşen Sanat Köyü Atölyeleri:

  • Fotoğraf Kitabı Maketi ve Minyatür Atölyesi
    Atölye Yürütücüleri: Murat Germen, Cansu Çakar, Onur Özen
  • Portfolyo ve Beden Odaklı Çalışmalar Atölyesi
    Atölye Yürütücüleri: Neriman Polat, Ekmel Ertan, Işın Önol, Tuğçe Tuna, Pınar Akyüz

Mimarlık Yaz Okulu II sırasında Nesin Sanat Köyü’nde gerçekleştirilen, tüm katılımcılara açık, atölye tamamlayıcı etkinlikler:

  • Görme ve Gösterme Biçimleri
    Konuşmacılar: Cansu Çakar, Murat Germen, Onur Özen
  • Matematik Üzerine, Çok Boyutlu Küpler
    Konuşmacı: Ali Nesin
  • Portfolyo sunumu
    Konuşmacı: Serwet Cihangiroğlu
  • Suyu Kim Taşır?
    Konuşmacı: İz Öztat
  • Siyaset ve Sanat Üzerine
    Konuşmacı: Armina Pilav
  • İki Deniz Arası: Yürümek, Sanat ve Aktivizm
    Konuşmacı: Serkan Taycan
  • Beden Odaklı Çalışmalar
    Atölye Yürütücüsü: Pınar Akyüz
  • Yürüme Atölyesi
    Atölye Yürütücüsü: Serkan Taycan

Mimarlık Yaz Okulu II programı boyunca üretilenler, 9 Temmuz akşamı Cahit Arf Dersliği’nde ve Köy’ün çeşitli yerlerinde sergilendi. Eser Öykü Dede’nin piyano dinletisi ile devam eden akşam programı Fotoğraf Kitabı Maketi ve Minyatür Atölyesi’nin sergi gezisiyle son buldu.

Nesin Sanat Köyü Mimarlık Yaz Okulu II programı, Doğa Çal, İlkyaz Portakalcıoğlu ve Serwet Cihangiroğlu tarafından asiste edildi.

Fotoğraflar: İlkyaz Portakalcıoğlu, Cemil Çalkıcı, Hande Ceylan

Etiketler

Bir yanıt yazın