Neri&Hu’dan Eski ve Yeniyi Birleştiren Kafe: Blue Bottle Zhang Yuan Cafe

Neri&Hu’dan Eski ve Yeniyi Birleştiren Kafe: Blue Bottle Zhang Yuan Cafe

19. yüzyılın sonunda, Şanghay'ın en ünlü bahçesi olan Zhang Yuan, modern Çin'in en eski kamusal ve ticari alanlardan biri haline geldi, Çin'de yeni bir kentsel yaşam tarzının ortaya çıkışına örnek oldu ve öncülük etti.

Zhang Yuan, tarihi binalarının tamamen yenilenmesinin ardından 2022’de yeniden halka açıldı. Neri&Hu, Blue Bottle tarafından eski Shikumen* konutlarından birinde bir perakende alanı oluşturmak üzere görevlendirildi.

Şehrin kolektif hafızasının yer aldığı Zhang Yuan’ın mimari kalıntıları arasında, Çinli yazar Mu Xin tarafından tarif edilen bir sahneyi tasavvur edebilirsiniz – kumlu barınaklarına girip çıkan minik yengeçler gibi, insanlar gün batımında Şangay’ın gölgeli şeritlerinde dağılırlar. Bu uçsuz bucaksız sokaklar ağı içinde insanlar günlük koşuşturmacaları içinde dolaşırlar, ancak Şanghaylılar her zaman kısacık boş zamanları değerlendirirlerdi.

Neri&Hu, yerel kentsel dokunun ruhunu yakalamayı ve hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin takdir edeceği bir anlatı yolculuğu örmeyi amaçlamış.

Tarihi koruma yönergeleri nedeniyle, orijinal mimari cephelerin ve avluların mevcut tuğla duvarları, kapıları ve pencerelerine dokunulmadan bırakılmış ve yeni tasarım öğelerinin eklenmesi için sürekli bir zemin haline gelmiş. Mekanın merkezine mimarinin kökenine dönüşü simgeleyen basit bir mekan yerleştirilmiş. Burası kahvenin hazırlanıp servis edildiği mekan ve projenin görsel ve dolaşımsal odak noktasını oluşturuyor.

Eski binanın dış duvarı boyunca uzanan uzun bir alan, ana caddeyi avlulara bağlıyor. Binanın içindeki bu sokak benzeri alan, Shikumen’deki hayatın rahat sosyal anlarına atıfta bulunarak, pencerelere ve duvarlara karşı birkaç sıra ve küçük masa barındırıyor.

Neri&Hu, mevcut mimarinin ağır paletiyle tezat oluşturmak için yapıyı ve tektonik doğramalarını mümkün olduğunca hafif hale getirmek için titizlikle incelemiş. Çatı yapısı, fırçalanmış paslanmaz çelikten inşa edilirken, çatı yüzeyi, çevreyi zarif ve bulanık bir şekilde yansıtan malzemeler olan delikli ve bükülmüş çelikten yapılmış.

Neri&Hu ayrıca, insanların bir zamanlar özel alanlarını ara sokağa genişletmek için kullandıkları resmi olmayan inşaat ve basit bağlantılardan ilham almış, böylece mevcut yapısal sütunlar, hafif raylar, sehpalar, banklar olarak işlev görecek şekilde eklenen metal çubuklar ve küçük platformlarla kontrol altına alınmış. Projede farklı markaların mobilyalarının yanı sıra, zamanın izlerinin sıcaklık ve aşinalık hissi uyandırdığı, eski ve yeniyi, Blue Bottle ve Şangay’ı birleştiren, yeniden tasarlanmış geleneksel eski mobilyalardan oluşan bir seçki de yer alıyor.

*Shikumen, ilk olarak 1860’larda ortaya çıkan Batı ve Çin unsurlarını birleştiren geleneksel bir Şanghay mimari tarzı.

Etiketler

Bir yanıt yazın