Neri&Hu’dan Çin’de Taşla Kaplı Bir Viski İmalathanesi: Chuan Malt Whiskey Distillery

Çin’in Sichuan eyaletinde Emeishan şehrinde bulunan Emei Dağı bin yılı aşkın bir süredir Çin'deki en derin manevi yerlerden biri olarak varlığını korumuş ve 1996 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak seçilmiş.

Proje, bir zamanlar etkileyici bir manastırın bulunduğu, birkaç tarihi savaşın yaşandığı, hac ve ticaret yolu boyunca bir durak noktası olmuş bir alan üzerinde planlanmış.

Neri&Hu üç yıl önce açılan bir tasarım yarışmasını kazanarak dünyanın en büyük içki firmalarından Pernod Ricard için Emei Dağı eteklerinde bir viski imalathanesi tasarlama görevini üstlenmiş. Dağ – Su olarak tercüme edilen ve Shan-Shui olarak adlandırılan içki fabrikası ve ziyaretçi merkezi projesi, dağlar ve dolambaçlı bir dere ile çevrili 13 hektarlık bir alan üzerinde inşa edilmiş.

Projenin isminde bulunan Shan kelimesi gücü ve kalıcılığı temsil ederken, Shui akışkanlığı ve dönüşümü temsil ediyor; bunlar birbirine zıt ama aynı zamanda birbirini tamamlayan iki güç olarak tanımlanıyor. Neri &Hu’ya  göre proje tasarımı kırsal ortamı korumak ve “Çin’in içinde yaşadığımız dünyayı oluşturan doğal unsurların ikiliği fikrini” temsil ediyor.

Shan-Shui’nin tesisleri, arazinin kuzey tarafında üç uzun bina içinde yer alan viski üretim alanlarını ve ziyaretçi merkezini içeriyor. Arazinin doğal eğimine sıkışmış olan bu yapılar birbirine paralel ve kademeli olarak alçalan eğimli çatılara sahip.

Çatılar, yerel Çin mimarisinin modern bir yorumu olarak tasarlanan beton bir yapı, geri dönüştürülmüş kil kiremitlerle kaplanmış, Binaların duvarları ise arazi tesviyesi sırasında yerden çıkarılan kayalarla örülmüş.

İçki fabrikasında ayrıca biri dairesel, diğeri kare şeklinde olmak üzere iki ziyaretçi deneyimi binası projelendirilmiş. Neri&Hu’ya göre bu tasarımlar, dairenin ve karenin sırasıyla cenneti ve dünyayı temsil ettiği Çin felsefesine de saygı olarak hayata geçirilmiş.

Kısmen yerin altında kalan yuvarlak deneyim binası içerisinde, şelaleyi andıran basamaklı su özelliğine sahip kubbeli bir avlu etrafında beş yeraltı tadım odası tasarlanmış

Binanın yerin üstündeki kısmı ise ziyaretçilerin arazinin panoramik manzarasının keyfini çıkarması için bir platform görevi gören, eş merkezli üç tuğla halkadan oluşan bir heykeli andıracak şekilde planlanmış.

Restoran ve barın yer aldığı kare yapının iki tarafına sundurma konulmuş. Neri&Hu yemek alanını binanın kenarlarına yerleştirirken, ortasındaki açık hava avlusu Emei Dağı’nı çerçeveleyecek şekilde düzenlenmiş.

Binaları görsel olarak birleştirmek için proje genelinde beton ve taş kullanılmış. Vurgu malzemeleri arasında, eski meşe fıçıları ve bakır damıtma kapları gibi viski üretiminde kullanılan ekipmanlara atıfta bulunacak şekilde ahşap ve bakıra yer verilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın