Neri & Hu’dan Çin’de Gökdelenler Arasında Bir Çay Evi: Relic Shelter

Neri & Hu, Fuzhou’da tasarladıkları çayevi için şehrin eşsiz bir simgesi olan Jinshan Tapınağı’ndan ilham almış.

Fotoğraflar: Hao Chen

 

Relic Shelter olarak adlandırılan proje, hızlı kentsel gelişmenin geleneksel kültürü ve kimliği aşındırdığı bir zamanda farklı bir mirası içselleştiriyor. Proje; yüksek rütbeli bir Qing hanedanı yetkilisinin süs oymaları ve karmaşık doğramalarla dolu evinin ahşap yapısını da içerisinde barındıran bir tür kılıf görevi de üstleniyor. Anhui’den Fuzhou’daki yeni evine taşınan Hui tarzı yapı, yeni bir çayevinin yaşanabilir merkezi parçasını oluşturuyor.

Bir kayanın üzerinde ev biçiminde tasarlanan çayevi, sıkıştırılmış bir beton tabanın üzerinde yükseliyor. Yapının geniş bakır çatısı, içerisindeki mimari kalıntının çatı hattını anımsatacak şekilde tasarlanmış.

Yapının ana malzemesi olan sıkıştırılmış beton, bölgenin geleneksel toprak evlerine atıf yaparak modern bir yorum getiriyor.

Binaya adım atan ziyaretçiler aydınlık ve karanlık, hafif ve ağır, kaba ve zarif, eski ve yeninin birbirleriyle diyalog halinde olduğu tarihi konutun yapısının da bulunduğu büyük salona giriyor.
Çatıdaki pencerelerle yapının içerisine doğal ışık getirilerek sergilenen paha biçilmez eserin aydınlatılması sağlanıyor.

Asma kata ulaşıldığında binanın yapısal konfigürasyonu kendini göstermeye başlıyor. Metal çatı, çevresine sürekli bir aydınlatma şeridi sağlamak için bakır kaplı kafes kirişlerle tabandan 50 cm yukarıya kaldırılmış. Tarihi ahşap yapının etrafını saran asma kat alanı ile ziyaretçilerin karmaşık marangozluk detaylarını yakından görebilmeleri sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın