Nehri Amfitiyatroya Dönüştüren Köprü Önerisi

Stockholm merkezli ofis Erik Andersson Architects, Kalix Nehri üzerindeki köprü için kamusal dinlenme alanları içeren çok fonksiyonlu bir yapı öneriyor.

2019 yılı için, Kuzey İsveç’teki küçük bir kasaba olan Kalix’te, Kalix Nehri üzerindeki mevcut köprünün değiştirilmesi planlandı. Sürecin bir parçası olarak İsveç Trafik Yönetimi, Stockholm merkezli ofis Erik Andersson Architects’i, mevcut köprünün işlevlerinin değiştirileceği ve aynı zamanda köprünün kasaba halkı için kamusal alana dönüştürüleceği bir tasarım için görevlendirdi.

Erik Andersson’ın ortaya çıkardığı tasarım; yayalar köprünün güney tarafındaki bir yoldan ayrılırken, otomobil ve bisiklet trafiğinin köprü üst güvertesinde yer aldığı basit fakat yaratıcı bir çözüm sunuyor. Araç yolu, kötü hava koşullarında yayalar için bir çatı görevi görebiliyor.

Tasarımda dikkat çeken bir diğer özellik köprü destek kemerleri ve bu kemerlerin nehre doğru eğimli olarak döşenmiş olması. Bu eğimlerdeki basamaklar, yayaların sağdan aşağıya, su kenarına doğru yürümelerine olanak tanıyor ve köprünün bir yanını kasabayı nehre bağlayan kamusal bir alana çeviriyor.

Amacımız, basit bir nehir geçişini deneyime dönüştürmek ve sıcak bir atmosfer yaratmak. Aynı zamanda insanların su yüzeyine yaklaşmalarını mümkün kılmak ve olumsuz hava koşullarından korunurken manzaranın tadını çıkarrmalarını istedik. Yapı, hem köprü hem de bir amfitiyatro işlevi görüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın