Ne Konuşuldu?

15. yılda biraz dönüp geriye bakmak...

Yıl- dönümü:
Herhangi bir olayın üzerinden bir yıl geçtikten sonra yeni bir yılın başladığı gün.

İnsanoğlu “dönümlere” heveslidir. Belki değişim umudu barındırdığından belki umuttan… 15. yıl da bir şekilde Arkitera Mimarlık Merkezi için diğer yıllardan biraz daha dikkat çeker hale gelmişti. Belki neden özel olduğunu deşme isteğimiz, belki bu dönem merakından sıyrılma hevesimiz bu 15. yılda gündemi anlamak adına, kendi üretimimize döndürdü bizi.

Özgür düşünmenin, mimarlık konuşmanın ve ses çıkarmanın cesaret istediği bir dönemde birçok farklı sesi dinlemiştik. Ülke gündemi ile tasarım camiasının bağının kuvvetli olduğunu gördüğümüz, hatta kimi zaman kendi içimizde “Yayınlarımızda daha çok mu mimarlık konuşmalıyız ya da tam tersi?” gibi tartışmalar yaptığımız 2014-2015 yıllarında farklı disiplinler ile söyleşiler yaptık. Ama sürekli “peki asıl gündem neydi, ne konuşuktuk bu yıl” diyorduk…Tam da bu tartışmalarımızın ortasında, Türkiye mimarlık camiasının güncel üzerine düşüncelerini anlama isteğimiz ve bir bakış açısı arayışımız sonucu bir söyleşi seçkisi hazırlamaya karar verdik.

15 yıllık yayın hayatımızda Arkitera.com’da sadece mimarlık camiasında değil, ülke gündeminde de yer bulan söyleşiler yayınlandı. “Ne Konuşuldu?” kitabının hazırlık sürecinde ise sadece Türkiye gündemine odaklanarak bütüncül bir bakışla yola çıkmak yerine gündemin gözünden kaçan konuları da ele almaya çalıştık. Diğer yandan bu kitapta, popüler kültürün etkisini mümkün olduğunca filtreleyerek ama göz ardı etmeyerek “Mimarlık ve tasarım ortamı 2014-2015 yılları arasında ne konuştu?” sorusuna yanıt aradık. Bu nedenle, bazı söyleşiler internet ortamında paylaşım ve okunma sayılarıyla öne çıksa da bu seçkiye girmedi.

Daha fazla sesi duyabildiğimiz, çok sesli mimarlık için nice 15 yıllarda sizlerle olmak dileğiyle…

Etiketler

Bir yanıt yazın