Naylon poşeti yasaklayan ilk başkan

New York'u örnek alarak Kadıköy'de naylon poşet kullanımını 1 Mart'tan itibaren yasaklayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Türkiye'de bir ilk gerçekleştiriyor.

İstanbul’da günde 10 bin tona yakın çöp çıkıyor ve yüzde 10’u sadece onlara ait. Doğada dönüşüm süresi 400 ile 1000 yıl arasında değişen naylon poşetler, dünyada her yıl yaklaşık 500 milyar adet üretiliyor. Bunların yalnızca yüzde 1’inin geri dönüşümü sağlanırken geri kalan yüzde 99’u ise doğaya bırakılıyor. Ve artık

Kadıköy bu poşetlere veda ediyor.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olacağını söylüyor ve ekliyor…

Kadıköy’de artık naylon poşet yasaklanıyor. Bu kampanyanızla ilgili bilgi alabilir miyiz?Plastikler dünyanın kirlilikte gelmiş olduğu son radde… Çevredeki olumsuzluklar herkesi birşeyler yapmaya itiyor. Şu anda çevreyi en çok kirleten meta; plastik torbalar… Örneğin; bir pazar kalktığında on binlerce torba çöpe atılıyor. Toprakta veya denizde yok olmadığı için kirliliği ve birikimi yıllarca sürüyor. Bu durum çevrede inanılmaz bir tehdit haline gelmeye başladı. Çevre Bakanlığı bunu tespit etti ve televizyon reklamlarında bile naylon torba kullanmayın deniliyor. Bizim de daha önceden böyle bir kararımız vardı ve Bakanlığın bu girişimi bizi yüreklendirdi. New York’ta naylon torba kullanımı yasaklandı, bunun aynı şekilde bizde de olması gerekir. Çünkü çok yoğun torba kullananlardan biri de bizim ilçemiz. Çevreye duyarlı bazı şirketler de önlem almaya başladılar ve toprakta veya denizde zaman içerisinde eriyen bez torbalar üretmeye başladılar.

Bu uygulamayı başlatan ilk belediye siz olacaksınız sanırım…
Evet ilk belediye ama tabii ki Kadıköy gibi eğitim ve kültür seviyesi yüksek olan ilçe olarak ilk önce bunun bizim yapmamız çok doğal. Biz bu konuda başarıya ulaşmazsak kimsenin başarılı olacağına inanmıyorum.

Şu ana kadar vatandaşlardan nasıl tepkiler aldınız?
Markete gittiğimde, artık bu poşetleri kullanmayacağız dediğimde; market sahipleri dahi yurttaşlar inanılmaz mutlu karşıladılar. Biraz gecikmişiz gerçi ama halkı hazır görüyorum.

Uygulama hangi tarih itibariyle kesin olarak başlıyor?
1 Mart 2010’dan itibaren Kadıköy sınırları içerisinde naylon torba kullanılmayacak!

Salı Pazarı’nın poşeti nasıl bırakacağı merak konusu.

Etiketler

Bir yanıt yazın