Natüralizm Etkisinde Bir Kulübe

Elise Morin ve Florent Albinet, Amerikalı yazar, Henry David Thoreau'nun "Walden" kitabından esinlenerek "Walden Raft" isimli yüzen bir kulübe tasarladı.

Fransa’nın Sancy bölgesindeki Lac de Gayme Gölü’nde yer alan kulübe, alternatif bir sandal gibi hareket ederek ziyaretçilere keyifli bir deneyim yaşatıyor.

Enstalasyonun ortasındaki makara, bir nevi dümen işlevi görürken, aynı zamanda içerdiği mekanizma sistemiyle hareketi sağlıyor.

Ahşap dolu-boş düşey yüzeylerden, akrilik cam ve ahşabın kullanıldığı eğimli bir çatıdan oluşan enstalasyon, natüralizm akımının temsilcilerinden Thoreau’nun 1845’te Massachusetts, Walden Gölü kıyısında inşa ettiği kulübesini referans alarak tasarlandı.

Albinet ve Morin’in ilham aldığı Walden kitabında, Thoreau, kulübesinde geçirdiği 2 yıl, 2 ay ve 2 günlük zaman zarfında, “kendi kendine yeterlilik” ve “basit bir yaşam tarzı” gibi natüralizmin temelini oluşturan konuları irdeliyor.

Thoreau’ nun benimsediği yaşam tarzı ve farkındalıklarını, alternatif bir yolla ifade etmeyi tercih eden tasarımcılar, Walden Raft ile, edebiyat ve mimarlık arasında bir ara kesit yaratıyor.

Tasarımın, kıyı/göl bağlantısı sayesinde, insanlarla ne çok uzak ne de çok yakın bir ilişki kurduğunu ifade eden Morin, oluşturdukları iç/dış mekan kurgusu ile bu ilişki biçimini yansıttıklarını belirtiyor.

Tasarım, bu yılki “Horizons Arts and Nature Festival” etkinliği kapsamında, 27 Eylül 2015’e kadar Lac de Gayme Gölü’nde ziyaret edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın