NASA’nın Mars’ta Açtığı Yarışmanın Kazananı Belirlendi

NASA astronotları için Mars'ta bir yerleşmenin elde edilmesi amacıyla açılan yarışmayı New Yorklu ofis Clouds Architeture kazandı.

NASA Ekim ayında, uzay keşiflerinde faydalanabileceği Mars kaynakları kullanılarak inşa edilecek 3D printed bir yapının oluşturulması için yarışma açmıştı. Yarışmanın kazananı, MARS ICE HOUSE projesiyle Clouds Architeture ekibi oldu.

Ekibin projesi, gezegen dışı yerleşimler için genel bir diyagram sunuyor. Regolit tabakasıyla kaplı şişme kubbeler, şeffaf ETFE filmi barındıran çift kabuklu yarı saydam yapılardan oluşuyor. Hümanist düşünceyle geliştirildiği belirtilen tasarımın anahtar noktaları mürettebatın rahatı ve sağlığı olmuş.

İç kabuk ve dış kabuk arasında oluşturulan avlu, herhangi bir aktiviteye olanak sağlayacak tanımlanamamış bir alan yaratıyor. Bu alan aynı zamanda, yaşam destek sistemleri, yerleşim çevre kontrolünden sızıntıları emerek Mars’ın vahşi doğasına yönlendirip bir tampon bölge oluşturuyor.

Projede 5 cm kalınlığında kullanılan buz ise ultraviyole ve galaktik gama ışınlarının etkisini azaltacak etkili bir radyasyon zırhı görevi görüyor. Yarı şeffaf bir malzeme olan buz aynı zamanda gün ışığının içeri girmesine olanak sağlıyor. Buzdan kabukların yarı şeffaf eğimi, şeffaf pencerelerin elde edilmesine de imkan tanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın